ΚΙΝΑ: Ανακαλύφθηκε αρχαίο παιδικό νεκροταφείο



Εκατόν δέκα τάφοι με κεραμικά φέρετρα παιδιών ανακαλύφθηκαν στα ερείπια της πόλης Φουντί, στην Χουάνγκχουα, της βόρειας επαρχίας Χεμπέι της Κίνας. Το νεκροταφείο χρονολογείται μεταξύ της περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.Χ.) και της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιου (156-87 π.Χ.) της δυναστείας των Χαν.

Σύμφωνα με τον Τζανγκ Μπαομπάνγκ, επιμελητή του μουσείου της πόλης Χουάνγκχουα, πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε ποτέ στην Κίνα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «τα κεραμικά φέρετρα θάφτηκαν τρία μέτρα κάτω από το έδαφος. Τα περισσότερα από τα κρανία είχαν διατηρηθεί καλά επειδή τα υλικά των κεραμικών φέρετρων βοήθησαν στο να βγει έξω το οξυγόνο».

Οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν δείγματα για εργαστηριακές έρευνες προκειμένου να προσδιορίσουν το φύλο και την ηλικία των παιδιών που είχαν ταφεί, ενώ θα κάνουν και τεστ στο DNA και στα δόντια των παιδιών. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν εξαιρετικά περίεργοι για το λόγο για τον οποίο θάφτηκαν μαζί τόσα πολλά παιδιά. Αρκετά είναι ηλικίας μόνο δύο έως τριών ετών και άλλα μερικά χρόνια μεγαλύτερα. Το κρανίο και τα πόδια ήταν τοποθετημένα χωριστά από το κυρίως σώμα. Στα κεραμικά φέρετρα βρέθηκαν επίσης συνθέσεις από θαλάσσια κελύφη, καθώς η Χουάνγκχουα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της θάλασσας Μποχάι, ως εκ τούτου οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τοπικά υλικά για την κατασκευή τους.

Ο Λι Τσουν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Σαανσί, δήλωσε ότι ένα τόσο μεγάλο παιδικό νεκροταφείο μαρτυρά ότι τα παιδιά συγκεντρώθηκαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το θάνατο τόσων παιδιών: Θυσία, επιδημίες ή εξάντληση από τη σκληρή δουλειά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – «Xinhua»)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός