Aνοιχτή και ξεδιάντροπη απεργοσπασία. Αποκαλυπτική η χτεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας



Κάθε μέρα που περνά, ενόψει της προωθούμενης ψήφισης του νέου χτυπήματος στο απεργιακό δικαίωμα, ξεσκεπάζεται όλο και πιο χαρακτηριστικά ο ρόλος ανοιχτής απεργοσπασίας που έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ακολουθώντας τις επιταγές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Αφού πρώτα οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για την κήρυξη απεργίας απέναντι στην ψήφιση των νέων αντεργατικών μέτρων, οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία «δίνουν ρέστα» για να βάλουν εμπόδια στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο καταψηφίζουν σε όλα τα επίπεδα την πρόταση για απεργία, όπως έκαναν π.χ. στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εκδίδουν προκλητικές ανακοινώσεις για… «αγωνιστική ετοιμότητα» για κινητοποιήσεις που δεν έχουν καν εξαγγείλει (!), επιχειρούν να υπονομεύσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα και την απεργία που ανακοίνωσαν και υλοποιούν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλλιεργώντας σύγχυση στους εργαζόμενους για τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κατέφυγε στον ελιγμό να κηρύξει στάση εργασίας, χωρίς όμως μέχρι και χτες το βράδυ να ανακοινώσει τη μέρα πραγματοποίησής της και ενώ πλήθος συνδικάτων έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία την Παρασκευή… Αντίστοιχα, στους εκπαιδευτικούς, οι ίδιες δυνάμεις πήραν απόφαση για στάση εργασίας την Παρασκευή στη ΔΟΕ και τη Δευτέρα στην ΟΛΜΕ…

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Εκεί που όμως πραγματικά επιβεβαιώθηκε ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει περάσει σε άλλο επίπεδο απεργοσπασίας, ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Εκεί, οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ / ΛΑΕ / Φωτόπουλος), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, στεκόμενες «προσοχή», συντονισμένες και ευθυγραμμισμένες στις προσταγές κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν πλάτη στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ για την καταψήφιση της πρότασης για απεργία την Παρασκευή 12/1.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες δυνάμεις που καταψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ για προκήρυξη απεργίας, την απέρριψαν και στο ΕΚΑ… με το πρόσχημα ότι οι μέρες για την προετοιμασία της κινητοποίησης είναι λίγες! Εκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά στις αποφάσεις δεκάδων σωματείων, πολλά από τα οποία ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑ, που ήδη προετοιμάζουν την απεργία της Παρασκευής ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Κατέφυγαν μάλιστα σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, με τις οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους συνδικαλιστές τύπου Μακρή και Θεοδώρου, διεκδικώντας τον αντίστοιχο ρόλο στις σημερινές συνθήκες.

Προκειμένου να συγκαλύψουν την άρνησή τους να γίνει ψηφοφορία υπέρ ή κατά της πρότασης της ΔΑΣ για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή, πρότειναν να γίνει απεργία το Μάρτη! Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Μυλωνάς (ΜΕΤΑ – ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ/Φωτόπουλος) και την αποδέχθηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (Κουλούρης) και της ΔΑΚΕ (Κιουτσούκης). «Σκαρφίστηκαν» δηλαδή μια ανύπαρκτη απεργία, δύο μήνες μετά την κατάθεση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (!), κάνοντας ακόμα πιο φανερή την ξετσιπωσιά τους.

Επιπλέον, επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση άρον άρον, χωρίς τοποθετήσεις: Χαρακτηριστικά, από τις συγκεκριμένες δυνάμεις δεν μίλησε σχεδόν κανείς εκτός από τους επικεφαλής τους.

Αρνήθηκαν επίσης να θέσουν την πρόταση της ΔΑΣ σε μυστική ψηφοφορία, φοβούμενοι τυχόν διαφοροποιήσεις συνδικαλιστών τους. Χαρακτηριστικά, όταν ένα μέλος του ΔΣ, από το ΜΕΤΑ, έκανε πρόταση να απόσχει η παράταξή του από την ψηφοφορία, το στέλεχος της ίδιας παράταξης Θέμης Γρηγοριάδης έσπευσε να τον επαναφέρει «στην τάξη», λέγοντάς του: «Είσαι τρελός; Ετσι θα περάσει η πρόταση για απεργία!», επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μένος των συγκεκριμένων δυνάμεων απέναντι στην απεργιακή απάντηση των εργαζομένων!

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός