Έκθεση αφιερωμένη στον Δαμιανό Ζαρίφη



Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του. Εκτός από τις ζωγραφικές μακέτες και τα σχέδια από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, εκτίθενται και 55 κοστούμια ιστορικών παραστάσεων. Τα κοστούμια παραχωρήθηκαν από τα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η έκθεση φιλοξενείται στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19) και θα διαρκέσει έως τις 20 Γενάρη.

Τα παραπάνω είναι και η αφετηρία της έκθεσης που έχει τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου», η οποία στοχεύει, μέσα από τη σχεδιαστική δραστηριότητα του καλλιτέχνη, να αναδείξει ορισμένες αισθητικές σταθερές, οι οποίες διέτρεχαν τη σκηνογραφική και ενδυματολογική δουλειά του, πέρα από τις αναγκαίες υφολογικές αλλαγές και τις ειδικές απαιτήσεις ή ιδιαιτερότητες κάθε θεάματος. Ακόμα, προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο θα εμπλουτίζουν την έκθεση.

Ποιος ήταν ο Δαμιανός Ζαρίφης:

Ο Δαμιανός Ζαρίφης (1946-2007) ήταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους της γενιάς του και σημάδεψε το ελληνικό θεατρικό τοπίο τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Παράλληλα με τη δημιουργία του στο θέατρο, έντονη ήταν η παρουσία του και στον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε σκηνογραφικά και ενδυματολογικά σε δεκάδες ταινίες, για ορισμένες από τις οποίες διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε τη θεατρική δουλειά του στο Θέατρο Τέχνης το 1974, κάνοντας τα σκηνικά και κοστούμια για το έργο του Μπρεχτ «Ο Τρόμος και η Αθλιότητα του Γ´ Ράιχ» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Εκεί συνεργάστηκε σε περισσότερα από 20 θεάματα, κυρίως έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, και δούλεψε κυρίως πλάι στον σκηνοθέτη Γιώργο Λαζάνη. Με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάστηκε συστηματικά μετά το 1992.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 17.00-21.00 και Σάββατο 12.00-16.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός