ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Καταδικάζει τους βανδαλισμούς στο γλυπτό «PHYLAX» στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου



Πηγή: Eurokinissi


Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καταδικάζει απερίφραστα το βανδαλισμό (σύμφωνα με την καταγγελία του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη) του πολυσυζητημένου γλυπτού του συναδέλφου Κωστή Γεωργίου «PHYLAX», τοποθετημένου στην παραλία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Σε επιστολή του ΕΕΤΕ προς το δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη στις 11/01/2018, επισημαίνεται η διαφωνία μας με τη διαδικασία τοποθέτησης του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί «κρίση αισθητικής αρτιότητας», όπως θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα για την τοποθέτηση καλλιτεχνικών έργων στο δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι «η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία είτε αφορά αγορά είτε δωρεά. Στην περίπτωση αγοράς έργου συνολικού κόστους άνω των 5.000 ευρώ (αμοιβή του καλλιτέχνη μαζί με το κόστος κατασκευής) απαιτείται η διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, ενώ στην περίπτωση δωρεάς προς το δήμο, θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου, από Επιτροπή Αισθητικής Αρτιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη αποδοχή του έργου και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο».

Εκφράζουμε όμως τη βαθύτατη λύπη μας όταν έστω μία μικρή μερίδα της κοινωνίας χειραγωγείται από αυθαίρετες ερμηνείες ενός έργου τέχνης. Κινητοποιούνται εναντίον του για να γλιτώσουν από έναν φανταστικό – ανύπαρκτο «σατανά», όταν οι ζωές μας καταστρέφονται καθημερινά από αποφάσεις επίγειων «σατανάδων» με όνομα και ιδιότητες συγκεκριμένες.

Οι επιθέσεις με βάρβαρο πρακτικό τρόπο στην Τέχνη, και στην ιδεολογία γενικά, αποτελούν φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνου εκφασισμού της κοινωνίας μας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός