ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ: Μάταιες προσπάθειες «ξεπλύματος»



Προσπάθεια να «ξεπλύνουν» το συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας από το εθνικιστικό περιεχόμενο που κυριάρχησε σ’ αυτό, κάνουν κάποιοι εκ των διοργανωτών του, στον απόηχο της κινητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μακεδόνων κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου με το οποίο κατηγορεί «στοιχεία αλλότρια», που ανέβηκαν την Κυριακή στην εξέδρα «συνοδευόμενα από μπράβους». Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει για προβοκάτσια την Γεωργία Μπιτάκου και τον (όπως οι ίδιοι γράφουν) «αντικανονικό ηγούμενο της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους», λέγοντας ότι σκοπός τους ήταν το «καπέλωμα», για να χαρακτηριστεί το συλλαλητήριο ως «διοργάνωση ακραίων στοιχείων».

Μάταια όμως προσπαθούν οι διοργανωτές να «ξαλαφρώσουν» την κινητοποίηση από το γεγονός ότι όλες οι ομιλίες και τα συνθήματα ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού από το ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν ακροδεξιές – φασιστικές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή. Αλλωστε η Γ. Μπιτάκου, που την κατήγγειλαν χτες για προβοκάτσια, ήταν μαζί τους στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου, τρεις μέρες πριν το συλλαλητήριο, ενώ περιδιάβαινε σε κανάλια και εφημερίδες και προπαγάνδιζε ως διοργανώτρια τις ανιστόρητες απόψεις της, χωρίς αυτό να ενοχλεί κανέναν από τους διοργανωτές.

Επίσης, πριν το συλλαλητήριο, παραστρατιωτικές ομάδες ανακοίνωναν ότι αναλαμβάνουν την περιφρούρησή του, στήνοντας ένα επικίνδυνο σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, έφεδροι καταδρομείς, και μάλιστα ένστολοι, μπήκαν με βηματισμό στη συγκέντρωση, φιγουράριζαν μπροστά στην εξέδρα σε παράταξη και κάποιοι από αυτούς κυκλοφορούσαν με ασύρματους, σε συνεννόηση με τους διοργανωτές.

Παράλληλα, οι εμπνευστές του συλλαλητηρίου επιβεβαίωσαν και χτες με ανακοίνωσή τους ότι έχουν, όπως και η κυβέρνηση και η ΝΔ, «Ευαγγέλιό» τους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ότι δεν διαφωνούν με την ουσία των διευθετήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το «τεράστιο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που της δίνουν» οι κινητοποιήσεις σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη. Ομολογούν δηλαδή ότι δεν έχουν πρόβλημα με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά θέλουν πιο σκληρές διαπραγματεύσεις, πάντα στο δεδομένο πλαίσιο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, και χτες συνεχίστηκαν οι εύλογες αντιδράσεις για την παρουσία και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Star», απόσπασμα της οποίας αναπαράγει και το σάιτ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, απαντά στις αντιδράσεις αυτές διερωτώμενος «τι σημασία έχει» αν «η Χρυσή Αυγή είναι 200 – 300» ανάμεσα σε «1 εκατομμύριο κόσμο»… Ενώ προσθέτει ότι «η Χρυσή Αυγή αγαπά την πατρίδα, αλλά με ένα τρόπο ερειστικό…».

Σημειώνεται, τέλος, ότι την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Θάνος Τζήμερος και ο φασιστοειδής γιος του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου, Π. Σκαλούμπακα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός