ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS» Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής



Ψηφίστηκε χτες τα ξημερώματα στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά από 21 ώρες συνεδρίασης, όπου κυριάρχησε η αντιπαράθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι περισσότερο υπέρμαχος της «κάθαρσης», η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση «Novartis».

 Η Επιτροπή θα έχει «ζωή» ενός μήνα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια παράτασή της, και θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα). Από το ΚΚΕ θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην Ολομέλεια, πέρα από τους καβγάδες τους, που δεν ήταν άσχετοι με τα όσα «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, φάνηκε ποια θα είναι και η στάση τους στην Επιτροπή. Συγκάλυψαν τις πραγματικές αιτίες των σκανδάλων και στο Φάρμακο, που δεν είναι άλλες από την εμπορευματοποίηση της Υγείας των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και οι ανταγωνισμοί τους για το μοίρασμα της «πίτας», όλα στοιχεία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στη σύσταση της Επιτροπής και απέναντι στα διάφορα παιχνίδια της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσει με τη συμμετοχή του να έρθει στο φως η αλήθεια, να αναδειχθεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων, να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Ακόμα, ότι η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική του Φαρμάκου υπουργούς και να επεκταθεί σε όλα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μέχρι σήμερα.

Η ψηφοφορία έγινε ξεχωριστά για καθένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή σε 10 κάλπες, και η σχετική πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο 155 παρ. 9 του κανονισμού της Βουλής και για τους 10.

Η ΝΔ, παρά τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της όσο και των βουλευτών της ότι συμφωνεί με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και «όλα στο φως», απείχε τελικά από την ψηφοφορία. Αντίστοιχα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι, που επίσης είχαν ανακοινώσει ότι είναι υπέρ στη σύσταση της Επιτροπής, τελικά έριξαν άκυρο, καθώς διαμόρφωσαν δικό τους ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Ναι στη σύσταση Επιτροπής για Προανακριτική Εξέταση».

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές. Για την παραπομπή στην Προανακριτική του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά υπέρ ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά 3, παρών δήλωσαν 6 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 27 άκυρα. Για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, υπέρ ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της παραπομπής 8, παρών 12 και 28 άκυρο.

Οσον αφορά τους πρώην υπουργούς: Για τον Γ. Στουρνάρα ψήφισαν υπέρ 182, κατά 2, παρών 6 και 28 άκυρα. Για τον Ευ. Βενιζέλο στην ψηφοφορία συμμετείχαν 217 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 185 βουλευτές, 6 ψήφισαν παρών και 26 άκυρο. Για τον Δ. Αβραμόπουλο υπέρ ψήφισαν 188 βουλευτές, 4 παρών και 26 άκυρο. Για τον Ανδ. Λοβέρδο συμμετείχαν στην ψηφοφορία 217 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 186, 4 παρών, 27 άκυρο. Για τον Ανδ. Λυκουρέντζο υπέρ ψήφισαν 180, κατά 2, παρών 8 και 28 άκυρο. Για τον Μ. Σαλμά υπέρ ψήφισαν 159, κατά 17, παρών 16 και 26 άκυρο. Για τον Αδ. Γεωργιάδη υπέρ ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών 6 και 26 άκυρο. Και για τον Γ. Κουτρουμάνη συμμετείχαν 217 βουλευτές στην ψηφοφορία, υπέρ ψήφισαν 180, κατά 1, παρών 11 και 25 άκυρο.

Αβάντα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Για «τραμπουκισμούς που οδηγούν τη χώρα αλλού» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα με την κυβέρνηση, όπως οι χειρισμοί της στο θέμα των Σκοπίων, αλλά «έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να βρεθούμε μαζί» με τον ΣΥΡΙΖΑ «για να πάψουν οι νταβατζήδες να ελέγχουν τον πολιτικό κόσμο». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα ψήφιζε να παραπεμφθεί στην Επιτροπή ο Μ. Σαλμάς «επειδή συνεισέφερε στην αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ» και για να τον διευκολύνει να καταθέσει εδώ και στις ΗΠΑ και πρότεινε στους υπόλοιπους βουλευτές των ΑΝΕΛ ως προς τον Μ. Σαλμά ψήφο κατά συνείδηση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αποφάνθηκε ότι «η χώρα έχει χρεοκοπήσει με τα ρουσφέτια, τα δημόσια έργα, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις παρανομίες και σκάνδαλα κάθε είδους», ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά της Βουλής χωρίς να μιλήσει, στην οποία αποδίδει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά σε «προβληματικές πλευρές» του συστήματος όπως «το πελατειακό κράτος» και η «γραφειοκρατία».

Οσο για τον αρχηγό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σιγοντάροντας φανερά την κυβέρνηση, η πρώτη φράση που ανέφερε στην ομιλία του ήταν ότι «σήμερα τα φάρμακα είναι πολύ πιο φτηνά από ό,τι στο παρελθόν. Πώς συμβαίνει αυτό; Μου είπαν συγκεκριμένα για φάρμακα της Novartis τα οποία είχαν κάποτε 40 ευρώ, ότι σήμερα έχουν 10 ευρώ. Ποιοι κέρδιζαν αυτά τα 30 ευρώ;».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός