Διάλεξη για την προσφυγιά σε Νίκαια – Ρέντη και τεκμήρια ιστορίας και τέχνης



Διάλεξη διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Απρίλη στις 7.30 το απόγευμα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο κτίριο του (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια), με θέμα: «Νίκαια – Ρέντης: από την προσφυγιά στον πόλεμο και από τον πόλεμο στο σήμερα, τεκμήρια ιστορίας και τέχνης από τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων του τόπου».

Η διάλεξη γίνεται μπροστά στην προετοιμασία του συμποσίου Χαρακτικής που διοργανώνει στο «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής» στη Νίκαια, με στόχο την ενημέρωση για την Ιστορία της Νίκαιας.

Τη διάλεξη θα δώσει ο Ιστορικός τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου.

Η διάλεξη θα ξεκινήσει από την ίδρυση της Νίκαιας αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την απόσπαση του οικισμού του Ρέντη από τον Πειραιά. Θα σταθεί σε βασικούς ιστορικούς σταθμούς και γεγονότα στα οποία ανεξάλειπτη και αποφασιστική ήταν η συμβολή των κατοίκων της περιοχής, με αναφορά στην εγκατάσταση των προσφύγων και στις συνθήκες της ζωής τους, στην πολιτιστική ταυτότητα που έφεραν μαζί τους και στην αφομοίωση από τον ντόπιο πληθυσμό. Ιδιαίτερα θα εστιάσει στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στους αγώνες του λαού της περιοχής και στο πώς αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν την πρώτη ύλη και θέμα έμπνευσης για μια αξιόλογη καλλιτεχνική παραγωγή σε όλα τα γένη των εικαστικών τεχνών. Αναφορά θα γίνει, επίσης, σε εικαστικούς που είτε δημιούργησαν έργα εκείνη την εποχή, είτε φιλοτέχνησαν αργότερα μια σειρά από σημαντικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή. Η διάλεξη θα συνοδεύεται με την προβολή και παρουσίαση σχετικών slides.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός