«Έφυγε» ο Γιάννης Τότσικας



Από την «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίκαια Λάρισας.

Ο Γιάννης Τότσικας γεννήθηκε στη Νίκαια το 1936. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή «Θεάτρου Τέχνης» Κάρολος Κούν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967. Σπουδαστής ακόμη ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα, ενώ η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ήταν το 1970 με το «Ελεύθερο Θέατρο» στο έργο του Π. Μάρκαρη «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο» και στο «Ο βασιλιάς Υμπύ».

Στην καλλιτεχνική του διαδρομή συνεργάστηκε με διάφορους εταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων (ΟΕΘ), ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι: «Θεατρική Λέσχη Βόλου», «Θέατρο Καισαριανής», «Θέατρο Δρόμου», «Θέατρο της Νιότης» και ο θίασος «Ηλιοτρόπιο». Tην περίοδο 1982-1984 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και συνέχισε με τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Κομοτηνής, ΚΘΒΕ και πολλά άλλα.

Πέρα από το θέατρο, συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Γι’ αυτή του την ερμηνεία έλαβε και τιμητική διάκριση (βραβείο κριτικών κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει και κατοικούσε στη γενέτειρά του.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Τότσικα εξέδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο με θλίψη αποχαιρετά τον αγαπημένο συνάδελφο, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

«Πάντα με ιδιαίτερη αγάπη για τους συναδέλφους, υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου από το 1975 και εκλεγμένος συνδικαλιστής σε διάφορα όργανα ανά καιρούς. Η εργατικότητά του και αγάπη του για την Τέχνη του έδεναν στη διάρκεια της ζωής του με το ιδιαίτερο χιούμορ του και τις πλάκες που έκανε και μέχρι σήμερα θυμούνται όσοι δούλεψαν μαζί του.

Το Σωματείο μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, τη γυναίκα και τα παιδιά του».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός