12ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5×5 ΤΟΥ ΠΑΜΕ:Eπιτυχημένη πρεμιέρα στο καθιερωμένο αθλητικό ραντεβού εργαζομένων και νεολαίας



Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με μέλη ομάδων που παίρνουν μέρος, για τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ

Από τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής

Από τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής
Το πρώτο σφύριγμα δόθηκε πριν από 15 μέρες, με την εκδήλωση στο δημοτικό γήπεδο «Τ. Χαραλαμπίδης» του Χαϊδαρίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και αποτέλεσε την έναρξη της φετινής διοργάνωσης.
Από την περασμένη Κυριακή, το 12ο Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5×5 του ΠΑΜΕ πέρασε σε πλήρη δράση, με την επιτυχημένη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής.

Το ρεκόρ που σημειώθηκε στον αριθμό των συμμετοχών, που έφτασαν φέτος τις 88 ομάδες, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη των εργαζομένων και της νεολαίας για άθληση, οργανωμένη και δωρεάν. Μέσω και της διοργάνωσης προβάλλεται η ανάγκη για έναν αθλητισμό ο οποίος δεν θα είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά σύγχρονο δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Κόντρα στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τη βιομηχανία του θεάματος που θέλει τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες από πρωταγωνιστές στο γήπεδο να γίνονται θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα ή πελάτες που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να αθληθούν, το ΠΑΜΕ μέσω και του Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, να οργανώσουν το δικό τους αγώνα, «για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει», όπως σημειώνει και το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης.

 

Συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση δεσμών
Οι αγώνες της πρεμιέρας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε 7 γήπεδα της Αθήνας, που ετοιμάστηκαν από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ να υποδεχθούν τα μέλη των ομάδων αλλά και τους θεατές των αγώνων. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, τα γήπεδα γέμισαν από παίκτες των ομάδων, αλλά και συναδέλφους και φίλους τους που πήγαν να δουν τους αγώνες. Το φιλικό κλίμα μεταξύ «αντιπάλων», οι νέες γνωριμίες μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους, τα πειράγματα πριν και μετά το παιχνίδι, αλλά και ο υγιής συναγωνισμός σε αθλητικό πλαίσιο, αποτελούν μερικά από τα κομμάτια της γενικότερης εικόνας που αναδείχθηκε ήδη από την 1η αγωνιστική. Μαζί με αυτή καθαυτή την επαφή με την άθληση, είναι όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν όλες τις ομάδες κερδισμένες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος κάθε αγώνα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Σπύρος Παφίλης, μέλος της ομάδας της Επιτροπής Ανέργων της Α’ Αθήνας, μίλησε για τη δυνατότητα που δίνεται μέσω της συμμετοχής σε αθλητικά γεγονότα όπως το Εργατικό Πρωτάθλημα να ισχυροποιούνται οι δεσμοί ανέργων και νέων εργαζομένων.

«Προσπαθούμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διάφορες πρωτοβουλίες να συσπειρώσουμε ανέργους, αλλά και νέους εργαζόμενους που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης», σημειώνει. «Η μαζική συμμετοχή ανέργων και νέων εργαζομένων σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως είναι το πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ, αλλά και το να υπάρχουν συλλογικές διεκδικήσεις σε τομείς όπως ο αθλητισμός ή ο πολιτισμός, είναι πλευρές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη δεσμών, στη συνολικότερη προσπάθεια που κάνουμε για την ανασύνταξη του κινήματος».

«Το πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ, βέβαια», προσθέτει, «δείχνει ένα διαφορετικό αθλητικό μοντέλο από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Εναν αθλητισμό όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι δωρεάν, χωρίς να αποτελεί βιτρίνα για πόλεμο συμφερόντων, έναν αθλητισμό μακριά από προβλήματα όπως το ντόπινγκ και πολλά άλλα».

Η αξία της δωρεάν συμμετοχής
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, φοιτητής και μέλος της ομάδας «The Reds», που έφτιαξε ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού, αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάν συμμετοχής που προσφέρει η διοργάνωση.

«Είναι κάτι πολύ σημαντικό», μας λέει, «ιδιαίτερα για μας που ως επί το πλείστον είμαστε φοιτητές να δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουμε δωρεάν με την ομάδα μας. Κι αυτό γιατί σε άλλου είδους διοργανώσεις τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Ολοι ξέρουμε ότι η άθληση σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων κοστίζει, αφού θα πρέπει να πληρώσεις για να παίξεις κάπου, γεγονός που βάζει εμπόδια σε πολλούς φοιτητές, συνολικά σε χιλιάδες νέους που δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα για να κάνουν κάτι τέτοιο».

Με τις αξίες που εκπέμπει ο πραγματικός αθλητισμός
Η προσμονή για το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, η μεγάλη συμμετοχή σε αυτό, επιβεβαιώνουν το μεγάλο κενό που αφορά την άθληση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνει ο Χρήστος Βενετόπουλος, μέλος της ομάδας «BARISTAνοντας τους παίκτες» από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού.

«Το κομμάτι των εργαζομένων που παλεύει να αθληθεί με κάποιον τρόπο», μας επισημαίνει, «υποχρεώνεται να κάνει αρκετές θυσίες στον οικονομικό τομέα, πληρώνοντας για τα πάντα: Για τη συμμετοχή σε μια διοργάνωση ή τη συνδρομή σε ένα σωματείο, για τον εξοπλισμό του, ακόμα και για την απλή χρήση των αθλητικών χώρων».

Ο Χρ. Βενετόπουλος αναφέρεται και στα σημαντικά μηνύματα που αναδεικνύει το τουρνουά, πέρα από το δικαίωμα στην άθληση: «Είναι η φιλία μεταξύ εργαζομένων, η ευγενής άμιλλα, η συλλογικότητα και η ανάπτυξη δεσμών. Αξίες που εκπέμπει ο πραγματικός αθλητισμός, σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στον αθλητισμό – εμπόρευμα, όπου κυριαρχούν οι επιχειρηματικές κόντρες, ο άκρατος ανταγωνισμός, το ντόπινγκ, ο τζόγος κ.λπ.».

Για τα Συνδικάτα, βέβαια, το μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει τις σοβαρές δυνατότητες και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν: «Η φετινή διοργάνωση, με το ρεκόρ συμμετοχών αλλά και τον αναβαθμισμένο τρόπο διεξαγωγής, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εξέλιξη του Εργατικού Πρωταθλήματος σε όλους τους τομείς. Να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να παίξει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στην πάλη για το δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας στην άθληση, στην ανάπτυξη αγωνιστικών δεσμών».

ΠΗΓΗ:

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός