Τώρα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας



«Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!» τονίζει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου η οποία απαιτεί τώρα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, νέοι και νέες, εργαζόμενες μητέρες

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο της χωράς μας από τα μνημόνια οι εργαζόμενοι στο εμπόριο κουβαλάμε τα βάρη από όλους τους μνημονιακούς νόμους που ήρθαν για να μείνουν. Ένας από αυτούς είναι η απελευθέρωση των ωραρίου και η δουλειά τις Κυριακές. Μία από αυτές είναι αυτή η Κυριακή 2 Σεπτέμβρη.

Η Κυριακή 2 Σεπτέμβρη είναι μία από τις 7 Κυριακές που εντάσσονται στις 32 Κυριακές που ψήφισε η κυβέρνηση, όπου τα καταστήματα του Ηρακλείου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, έπειτα και από απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου.

Η σχεδιασμένη και νομοθετημένη από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι πάγιο αίτημα και διακαής πόθος του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο εμπόριο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τη διατήρηση των 7 Κυριακών αλλά και για την επέκταση του μέτρου σε 32 Κυριακές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι να καταργηθεί πλήρως και παντού η κυριακάτικη αργία, και να αυξηθεί ακόμα παραπάνω η εντατικοποίηση της δουλειάς μας αφού δεν θα έχουμε ούτε μια μέρα ξεκούρασης, ούτε μια μέρα για μας και την οικογένεια μας.

Ρόλο τοπικού θεματοφύλακα των μεγαλεμπόρων παίζει η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης που προωθεί τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο, πότε με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και πότε με το αίτημα τους για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 23:00 με πρόσχημα τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τα σημάδια της εξάντλησης θα αποτυπώνονται πάνω στην υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου μας.

Ταυτόχρονα βιώνουμε καθημερινά την αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που αξιοποιούνται από την εργοδοσία και θα ενταθεί ακόμα παραπάνω, με την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για την δημιουργία open mall στο κέντρο, η επέκταση της εργάσιμης ημέρας, τα σπαστά ωράρια, η μερική απασχόληση, οι απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, οι ατομικές συμβάσεις και όλα αυτά συνδυασμένα με άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από 180-200 ευρώ, αυτές είναι οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στα open mall, αυτά είναι τα σχεδία της εργοδοσίας για μας τους εμποροϋπάλληλους και έχουν πιστούς συμμάχους την Περιφέρεια, τον Δήμο Ηρακλείου και την πλειοψήφια της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Από αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας, από τη δική μας εργασία, αποκομίζουν οι μεγαλέμποροι τεράστια κέρδη, αμύθητο πλούτο. Για αυτόν τον λόγο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες τα νομοθέτησαν, τα υπερασπίζονται και δεν πρόκειται να τα καταργήσουν αν δεν παλέψουμε εμείς για τις ζωές μας οργανωμένα και συλλογικά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δεν ξεγελιόμαστε από τα λόγια της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, όταν μετράμε τσάκισμα κατώτατου μισθού, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, διαρκή φοροληστεία, πλειστηριασμούς, όταν δεν έχουμε ένα παιδικό σταθμό να αφήσουμε τα παιδιά μας. Δεν μας πείθουν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΙΥΕ που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, και ΕΚΗ, ενώ απουσιάζουν από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν οργανώσει καμία απεργία, δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια απεργιακή συγκέντρωση, ενώ παράλληλα στήνουν σωματεία – παραμάγαζα της εργοδοσίας για να παίζουν το βρώμικο ρόλο τους.

Έχουμε την πείρα, το σωματείο μας έχει σταθερή και αταλάντευτη θέση. Δεν τα διπλώσαμε ποτέ, σταθερά και αταλάντευτα παλεύουμε, όπως κι όλα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, δώσαμε με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα τη μάχη για να μην περάσει η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 23.00 το βράδυ. Για αυτό ο δικός μας μονόδρομος είναι η συσπείρωση στην Ένωση ιδιωτικών υπάλληλων Ηρακλείου.

Καλούμε τους συναδέλφους να απευθύνονται στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που προκύπτει στο χώρο εργασίας, να μαζικοποιήσουν το σωματείο μας να οργανώσουμε σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και να ανεβάσουμε τις διεκδικήσεις μας για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, για κάλυψη των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων.

Διεκδικούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός