Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Συλλαλητήρια σε πόλεις της χώρας οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας ενάντια στον προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, των ματωμένων περικοπών στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων», την ώρα της συζήτησης και ψήφισής του από τη Βουλή.

Στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή διαδήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης 18 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό της φοροληστείας, των πλειστηριασμών και των περικοπών αλλά και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή εποχή» που υποτίθεται πως σηματοδοτεί η ψήφισή του, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νέοι από όλη την Αττική.

«Απαντάμε στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», ήταν το σύνθημα στην εξέδρα γύρω από την οποία έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις. Την ίδια εργατική – λαϊκή απάντηση έγραφε στο πανό του ΠΑΜΕ που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε τα εξής: «Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να χτίσουν την καπιταλιστική τους ανάκαμψη πάνω στα ερείπια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, πάνω στο αίμα των εκατοντάδων εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους τον προηγούμενο χρόνο την ώρα που πάλευαν για το μεροκάματο». (Δείτε στο video και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Μ. Βαρδαβάκη).

Ακολούθησε πορεία που έφτασε έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε, βγαίνοντας από το κτήριο της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Συνομιλώντας με τους εργαζόμενους σχολίασε το τσουχτερό κρύο επισημαίνοντας πως χειρότερη από αυτό είναι η «παγωνιά» των αντιλαϊκών μέτρων.

«Προϋπολογισμός φοροληστείας, τα κέρδη δυναμώνει της πλουτοκρατίας», ήταν το σύνθημα με το οποίο «καταψήφισαν» οι διαδηλωτές τον προϋπολογισμό, διεκδικώντας αντί για χαράτσια και περικοπές «αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές». Όσο για τις τσέπες τις οποίες φροντίζει να φουσκώνει η κυβέρνηση κατήγγειλαν πως ο προϋπολογισμός μειώνει τα κονδύλια για την ανεργία «κέρδη για να έχει η εργοδοσία».

Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν τα σωματεία των συνταξιούχων που πριν λίγες μέρες διαδήλωσαν διεκδικώντας την αποκατάσταση των συντάξεων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, κόντρα στις προπαγανδιστικές παγίδες της κυβέρνησης.

Πίσω από το πανό των συλλόγων τους διαδήλωσαν φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το δικό τους «παρών» έδωσαν στην κινητοποίηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές δεν παρέλειψαν να καλέσουν σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Μήνυμα αλληλεγγύης στην κινητοποίηση έστειλε η Ένωση Παλαιστινίων Εργατών.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Μυτιλήνη, Πάτρα.

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός