Συλλογή των πρώιμων ποιημάτων και πεζών του Γιάννη Ρίτσου



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Γιώργου Ανδρειωμένου, καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο: «Γιάννης Ρίτσος – Πρώιμα ποιήματα και πεζά».

Ένα βιβλίο που προσθέτει στη γνώση που έχουμε για τον Γ. Ρίτσο, αφού ήρθε να αναπληρώσει ένα κενό, συμβάλλοντας στη μελέτη της πρώιμης περιόδου της λογοτεχνικής δημιουργίας του ποιητή.

Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και περιέχονται σε έναν τόμο τα πρώτα δείγματα της γραφής του Ρίτσου, πριν δηλαδή την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής «Τρακτέρ» και συγκεκριμένα τα ποιήματα που έγραψε από το 1925 έως το 1934 και τα πεζά του από το 1928 έως το 1931. Αυτό το γεγονός όχι μόνο διευρύνει κατά μία δεκαετία την έως σήμερα γνωστή ποιητική δημιουργία του Ρίτσου, αλλά καταδεικνύει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και στον πρόλογο, «ότι ο ποιητής, από πολύ ενωρίς -σε συνάρτηση με τα τραγικά συμβάντα του βίου του, τις αισθητικές του ανησυχίες και την ευαισθησία του-, έχει διαγράψει κάποιες βασικές συνιστώσες των ποιημάτων του και είχε προσδιορίσει θέματα και μοτίβα που διατρέχουν το έργο του διαχρονικά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Γ. Ανδρειωμένος σε τούτο το βιβλίο επιλέγει να εντάξει και τις προσωπικές και οικογενειακές περιπέτειες του νεαρού Γ. Ρίτσου, οι οποίες αντανακλώνται στο πρώιμο αυτό δημοσιευμένο έργο του ποιητή, καθώς και το ιστορικό – κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο, είναι το πώς αντιμετωπίστηκε ο ποιητής από τους συντάκτες των εντύπων, στα οποία έστελνε κείμενά του προς δημοσίευση εκείνη την περίοδο.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός