ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Απεργία την Κυριακή 20 Γενάρη



Την πρόσφατη απόφαση με την οποία το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο καταδικάζουν σωματεία εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου, ενώ προχωρούν την Κυριακή 20 Γενάρη σε απεργία. Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης, οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν για μια ακόμα Κυριακή, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων.

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές», είναι η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην επίθεση που συνεχίζεται με την απόφαση του ΣτΕ. Στο πλαίσιο της απεργίας καλεί την Κυριακή 20 Γενάρη τους εργαζόμενους στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Διεκδικεί: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Ρόδου και καλεί στις 10 π.μ. στο γραφείο του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ως εξής:

«Η νέα δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει, για την οποία οι εργοδότες, αλλά και τα τσιράκια τους, που αποτελούν πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ), πριν δύο χρόνια πανηγύριζαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα στον κλάδο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και αποδεικνύει πως η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υποτάσσεται στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, στην αύξηση των κερδών τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα κατοχυρωθούν με δικαστικές αποφάσεις όσο απέχουμε από τις συλλογικές διεκδικήσεις και το συλλογικό αγώνα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την «κανονικότητα» που η κυβέρνηση επικαλείται.

Η υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας, η νομοθετική κατοχύρωσή της, η καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε, η αύξηση στους μισθούς μας, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας δεν θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους θεατές. Να μην υπάρξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στο τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων, κανένας εφησυχασμός σε όσα υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ειδικά τώρα που η παροχολογία και η καλλιέργεια αυταπατών θα φουντώνει μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν, οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν από την εφαρμογή των 32 Κυριακών μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης εβδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαίσχυντη νέα σύμβαση που φέρνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στα «JUMBO» για 6ήμερη εργασία και σπαστά ωράρια.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε θέση ΤΩΡΑ. Χωρίς καθυστερήσεις. Να μην ανεχτούμε να μετρήσουμε κι άλλους θανάτους και σακατεμένους συναδέλφους, θύματα της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης που είναι νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργοδοσίας για να αυξάνει τα κέρδη της. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τις αυταπάτες, την κοροϊδία και το φόβο που μας ασκούν. Να δούμε τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Η αγανάκτησή μας να μεταφραστεί σε αγώνα και όχι σε απογοήτευση.

Μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο, η οργάνωση και η συμμετοχή μας σε αυτό, η σύγκρουση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτός ο δρόμος είναι και εγγυητής για να αποτραπούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος μας.

Διεκδικούμε:

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας.

• Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός