Παρατυπίες και νοθείες και στη Ρόδο



Τις παρατυπίες και τις νοθείες που έχουν σημειωθεί σε αρχαιρεσίες Σωματείων της Ρόδου αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «ανάμεσα στις χυδαιότητες, τις ανακρίβειες και τη συκοφαντία ο κ. Χατζησάββας είπε και μερικές αλήθειες», καθώς «παραδέχθηκε ότι τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που ελέγχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός “κάνουν ό,τι θέλουν”».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είπε ότι οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από τη Ρόδο έχουν νομιμοποιηθεί και από το ΠΑΜΕ. «Πράγματι έτσι είναι», υπογραμμίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΜΕ δεν βάζει ζήτημα για όλους τους αντιπροσώπους. Μιλά με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις για 53 αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ με βάση το καταστατικό της».

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Παρότι αυτά τα φαινόμενα στην περιοχή μας δεν έχουν την ίδια έκταση, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

• Στις τελευταίες εκλογές στο Σωματείο Οικοδόμων, ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ είχε πολύ αναλυτικά τότε καταγγείλει φαινόμενα νοθείας και παρέμβαση της εργοδοσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στελέχη γνωστού μεγαλοξενοδόχου μοίραζαν φωτοτυπίες ταυτοτήτων, βαφτίζοντας τους εργαζόμενους. Ξενοδοχοϋπάλληλοι «εμβληματικού» ξενοδοχείου της περιοχής ήρθαν και ψήφισαν στους οικοδόμους. Την άλλη χρονιά ψήφισαν και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

• Δεν είναι μακριά οι αρχαιρεσίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων που η πλειοψηφία είχε διαγράψει 4.000 εργαζόμενους πριν τις εκλογές. Ενώ στις τελευταίες, οικονομικά τακτοποιημένοι εμφανίζονταν όσοι ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν την πλειοψηφία. Οι άλλοι έπρεπε να πληρώσουν ως και 100 ευρώ συνδρομές.

• Το νεοϊδρυθέν παράρτημα του πανελλαδικού «Σωματείου» με έδρα την Πάτρα του γνωστού Καραγεωργόπουλου έκανε και στη Ρόδο εκλογές. Το μητρώο ψηφισάντων μελών του δεν το έχει υπογράψει κανένας εργαζόμενος. Η δουλειά του φαίνεται ότι ήταν ακριβώς να εκλέξει ορισμένους αντιπροσώπους καθώς έκτοτε κανείς δεν είδε και δεν άκουσε για αυτό το Σωματείο στην περιοχή μας.

• Εργαζόμενοι των «My Market» μας κατήγγειλαν πριν από αρκετούς μήνες ότι τους έβαλαν να υπογράψουν χαρτιά με τα οποία ψήφιζαν υποτίθεται στο Σωματείο ΠΑΣΥΕ άλλο Σωματείο -φάντασμα. Με παρέμβασή μας στο Δικηγορικό Σύλλογο μάλλον αποτράπηκε. Τέτοιου τύπου εκλογές γίνονται βέβαια μόνο στα χαρτιά.

• Στις εκλογές που έκανε στη Ρόδο το Σωματείο Εργαζομένων του Σκλαβενίτη έφερναν καροτσάκι τους εργαζόμενους οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι, πολλοί από τους οποίους ήταν υποψήφιοι. Μάλιστα ενώ η δική μας πείρα δείχνει ότι για να πειστεί έστω και ένας εργαζόμενος να συμμετέχει σε Σωματείο σε αυτές τις συνθήκες που η τρομοκρατία σπάει κόκαλα, εκεί φαίνεται να έχουν επιτύχει καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, αφού ψήφισαν σχεδόν όλοι!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός