ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέα απεργία αύριο Παρασκευή – Δυναμική συγκέντρωση σήμερα (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς στην απεργία της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι άλλων τμημάτων και την οποία κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στρέφονται ενάντια στο σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε σουηδική επιχείρηση, προβάλλοντας το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα «καμιά απόσχιση – καμιά απόλυση».

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών που μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018 συμφώνησαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία ότι προκειμένου να μη γίνει άλλη ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2020 σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων, που θα γίνουν με τη μία ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, εθελούσιες κ.α.)

Η αγωνιστική αποφασιστικότητα που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι ανάγκασε τις πλειοψηφίες επιχειρησιακών σωματείων να πάρουν απόφαση για πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 31 Μάη. Η απεργία αυτή τη φορά αφορά σε όλους της εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς σε όλη τη χώρα. Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο του RBU, στις 7.30 π.μ., στη Λεωφόρο Μεσογείων και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στη διοίκηση της Τράπεζας, στην οδό Αμερικής 4 και στο υπουργείο Εργασίας.

Η αγωνιστική στάση τους ακύρωσε την υπονόμευση της απεργίας
Η απόφαση για την απεργία είναι αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που άσκησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Αττικής, τη συνδρομή των Εργατικών Κέντρων της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, του Λαυρίου, την αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) κήρυξε απεργία μόνο για τους εργαζόμενους στο RBU και από εκείνη τη μέρα και μετά αρνείται να κηρύξει νέα απεργία. Από κοντά οι ίδιες πλειοψηφίες στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων κωλυσιεργούσαν, ελπίζοντας να σβήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, κάτι που δεν κατάφεραν.

Την Πέμπτη, τρίτη μέρα απεργίας, που είχε κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Αττικής, έγινε και πάλι συγκέντρωση έξω από το τμήμα RBU στη Λεωφόρο Μεσογείων. Και πάλι βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Οι απεργοί με μεγάλο ενθουσιασμό άκουσαν την ανακοίνωση των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που στηρίζουν τον αγώνα τους. Στους εργαζόμενους μίλησε και η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού.

Παράλληλα η Ήβα Καρυώτη από το «Αγωνιστικό Μετώπο Τράπεζας Πειραιώς» αναφέρθηκε στο ζήτημα της κάλυψης των εργαζομένων που είναι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς Θεσσαλονίκης και θέλουν να απεργήσουν.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένες Τράπεζα Πειραιώς – ηγεσία ΟΤΟΕ
Η τράπεζα, σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει την απεργία, έβγαλε μια ανακοίνωση που πρώτον, μιλά γενικώς και αορίστως για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεύτερο, σημείωνε πως σε όσα λέει συμφωνεί απόλυτα και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ! Για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της τράπεζας περί προστασίας των εργαζομένων αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις μέρες πριν τις εκλογές διάψευσε τους σχεδιασμούς για απόσχιση και την επομένη των εκλογών την ανακοίνωσε στους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε κείμενο με οποίο απαντούν στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σε αυτό σημειώνουν: «Κύριοι της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ενημερωθήκαμε σήμερα από το intranet για τη συνάντησή σας με την ΟΤΟΕ και τη συμφωνία σας για τα θέματα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση. Η απάντησή μας είναι ότι κανείς εργαζόμενος στο RBU δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει και θα παραμείνουμε υπάλληλοι της Τράπεζας. Υ.Σ. : Παρακαλούμε ενημερώστε και την ηγεσία της ΟΤΟΕ που όπως λέτε είστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι.. 

Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας
Σε ανακοίνωση του το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής σημειώνει: «Κάτω από την πίεση των απεργών και την αποφασιστικότητα μας ότι το αίτημα μας για καμία απόλυση – Καμία απόσχιση είναι δίκαιο, τα επιχειρησιακά σωματεία της τράπεζας προκήρυξαν κι αυτά με τη σειρά τους Πανελλαδική Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς για αύριο Παρασκευή. Χαιρετίζουμε και αυτές τις απεργιακές αποφάσεις και καλούμε και όλα τα υπόλοιπα σωματεία του Ομίλου να συμμετέχουν κι αυτά στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά! Δεν απεμπολούμε εθελοντικά το δικαίωμα μας στη δουλειά με δικαιώματα. Κανείς μόνος του».

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός