Ανακοίνωση για τις διώξεις συνδικαλιστών του Συλλόγου Εργαζομένων Κεντρικής Μακεδονίας



«Η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς και των προηγούμενων και επίδοξων, σήμερα, διαδόχων, πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό καθώς απαιτεί φοβισμένους και παραιτημένους εργαζόμενους», τονίζει η ΔΑΣ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αφορμή «τις νέες επιδόσεις του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία με τις πρόσφατες διώξεις συνδικαλιστών, μελών του ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων Κεντρικής Μακεδονίας».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τις νέες επιδόσεις, του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία με τις πρόσφατες διώξεις συνδικαλιστών, μελών του ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων Κεντρικής Μακεδονίας, σε νέες επιδόσεις «εργοδοτισμού» επιδίδεται και η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του τοπικού Συλλόγου, με προεξάρχουσα τη «συνδικαλιστική» παράταξη «Συμμετοχή και Δράση», η οποία στηρίζει σταθερά την κυβερνητική πολιτική αν και δηλώνει «ανεξάρτητη».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος συντονιστής λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Σύλλογο Εργαζομένων της Κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε σε καθαίρεση από θέσεις προϊσταμένων και μετάθεση δύο συναδέλφων μελών του ΔΣ του Συλλόγου (!).

Η συγκεκριμένη παράταξη, ξεπερνώντας σε ζήλο ακόμη και τον ίδιο το συντονιστή, διαπίστωσε (!) ότι με τις μεταθέσεις – διώξεις συνδικαλιστών διορθώνονται προηγούμενες παράτυπες πράξεις (!!!), κάτι που ούτε ο διαπράττων τις διώξεις ισχυρίζεται (!!!).

Δεν φτάνει που οι συγκεκριμένοι «συνδικαλιστές» (όπως και οι υπόλοιποι της πλειοψηφίας του ΔΣ), «κλείνουν» τα μάτια σε διώξεις που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας (άρθρο 14 παρ. 9 του ν. 1264/82 ), αλλά, ξεπερνώντας κάθε έννοια συνδικαλιστικής δεοντολογίας, προχώρησαν σε έκδοση ανακοίνωσης προκειμένου να υποστηρίξουν τον συντονιστή (!!!).

Η στάση αυτή της συγκεκριμένης παράταξης σηματοδοτεί την απόλυτη κατάντια του κυβερνητικού – εργοδοτικού «συνδικαλισμού» καθώς επιλέγει (για άλλη μια φορά) το ρόλο του γραφείου Τύπου της εργοδοσίας.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σε αγαστή συμπαιγνία με τη λεγόμενη αξιωματική «αντιπολίτευση» – ΝΔ) σε εφαρμογή του αντιδραστικού – μνημονιακού νόμου 4178/2013, επιχειρούν να επιβάλουν τα οργανογράμματα-λάστιχο (όπου με αποφάσεις των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης (υπουργοί, συντονιστές κλπ.) στελεχώνονται εντελώς αυθαίρετα και κατά το δοκούν οι εκάστοτε υπηρεσίες, έρχονται οι εργοδοτικοί «συνδικαλιστές» να βάλουν πλάτη…

Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου συντονιστή, όπως και άλλων εκλεκτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συμβαδίζει πλήρως με τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου υπερεξουσιών και αυθαιρεσίας των οργάνων της εργοδοσίας στην κατεύθυνση των «καλών πρακτικών» του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα όργανα αυτά δίνονται υπερεξουσίες με τα νέα οργανογράμματα-λάστιχο που νομιμοποιούν και επεκτείνουν την αυθαιρεσία, προκειμένου να επιβάλουν την απαρέγκλιτη ευθυγράμμιση των εργαζομένων στο Δημόσιο με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Αυτά ακριβώς τα όργανα εξοπλίζουν με τη λεγόμενη αξιολόγηση και την στοχοθεσία, προκειμένου να συνεχιστούν χωρίς προσκόμματα τα μνημόνια της μεταμνημονιακής εποχής. Αποκαλύπτεται έτσι περίτρανα τι είδους δημόσιο τομέα «οραματίζονται» και ετοιμάζουν κυβέρνηση και λοιπά μνημονιακά κόμματα.

Την πολιτική αυτή υποστηρίζουν ξεδιάντροπα οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού εργοδοτικού «συνδικαλισμού».

Η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς και των προηγούμενων και επίδοξων, σήμερα, διαδόχων, πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό καθώς απαιτεί φοβισμένους και παραιτημένους εργαζόμενους. Η απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών για τη γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα, που έχουν ήδη επιβάλει στον ιδιωτικό τομέα, είναι προϋπόθεση για την «ανάπτυξη» που σχεδιάζουν.

Οι σχεδιασμοί αυτοί για το «χτίσιμο» αντίστοιχου αντιδημοκρατικού – αυταρχικού εργασιακού περιβάλλοντος στον δημόσιο τομέα στηρίζονται στην αμέριστη βοήθεια του εργοδοτικού – κυβερνητικού «συνδικαλισμού».

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και στο σύνολο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων, αλλά και τι είδους συνδικαλιστικό κίνημα χρειαζόμαστε, προκειμένου οι αγώνες μας να φέρνουν αποτελέσματα πριν ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία γίνουν γενικός κανόνας.

Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργοδότη και σχέση εργασίας, στη βάση των ταξικών μας συμφερόντων και η απομόνωση του εργοδοτικού «συνδικαλισμού», είναι βασικές προϋποθέσεις για τον αναγκαίο αγώνα, που οδηγεί όχι μόνο στην ανάκτηση όσων μας έκλεψαν όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, αλλά και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός