Νισάφι πια με την μπανανόφλουδα του 7ημερου που «θα» εφαρμοστεί…



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Σε ανακοίνωσή του για την 7ημερη εργασία το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ν. Αργολίδας αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς από τα κυβερνητικά και μη παπαγαλάκια, ότι τάχα μόνο αν θα βγει η ΝΔ θα δουλεύουμε χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα και άλλα, αποκρύπτοντας την κοινή πλεύση και των δύο, ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αλήθεια είναι τόσο βαθιά νυχτωμένοι; Ή μήπως όχι;

Εδώ και χρόνια στον κλάδο, και ειδικά στα συσκευαστήρια, εφαρμόζεται κατά κόρον η καθημερινή δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες και μισό ένσημο.

Η εργασιακή ζούγκλα υπάρχει εδώ και χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ -ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, και θα υπάρχει όσο οι εργαζόμενοι δεν ισχυροποιούν τα σωματεία τους, τους αγώνες τους, δεν παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ούτως ώστε να πετάξουν έξω τις ξεπουλημένες ηγεσίες από τα εργατικά κέντρα και τα σωματεία, που προέρχονται από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Στην προχτεσινή τους πασαρέλα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, (ΣΕΒ), αποτυπώθηκε μια χαρά ότι ο τσακωμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι για τα μάτια των βιομηχάνων, για το ποιος τους «πείθει» περισσότερο ότι μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους τους, τσακίζοντας εμάς και τα δικαιώματα μας, εξασφαλίζοντας τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη.

Έτσι και για την ιστορία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε στην ολότητα τους αντεργατικούς νόμους που βρήκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυσε παραπέρα το αντεργατικό πλαίσιο για το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου: Επέβαλε με δικό της νόμο τη 12ωρη δουλειά σε μια σειρά κλάδους, όπως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους νοσοκομειακούς γιατρούς, διατήρησε τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, επέβαλε δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και αποτελεί συνδιαμορφωτή των ευρωενωσιακών πολιτικών που επιτρέπουν και προωθούν τις 12 και 13 ώρες εργασίας τη μέρα, όπως και τη δουλειά για έως και 12 συνεχόμενες μέρες, σε όλη την ΕΕ!

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί δορυφόροι τους, εξαπατούν τους εργαζόμενους, καθώς υπηρετώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου έχουν ενσωματώσει και εφαρμόσει όλες τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ για τη διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου και του 5ήμερου.

Συγκεκριμένα, με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88, η οποία αποτελεί τον «μπούσουλα» στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο των εργαζομένων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7, αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση.

Πατώντας πάνω σε αυτήν την Οδηγία, το Δικαστήριο της ΕΕ, ήδη από το 2017, έβγαλε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος που δουλεύει 6 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει ακόμα και 12 μέρες σερί, αν π.χ. του δοθεί ένα ρεπό τη Δευτέρα της πρώτης βδομάδας και την Κυριακή της δεύτερης! Αντίστοιχα, εργαζόμενος που δουλεύει 5 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει 10 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό… Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα», στην οποία ορκίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα!

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα παραπάνω, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις έστρωσαν το δρόμο για την επταήμερη εργασία».

Με την τζίφρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των εργατοπατέρων τους…

Οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα! Σε αυτές τις εκλογές, για το λαό δεν κρίνεται ποια κυβέρνηση και ποια κόμματα μπορούν να υλοποιήσουν τα «θέλω» του κεφαλαίου, αλλά κυρίως ποιος μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαό μπορεί να αναμετρηθεί με την αντιδραστική αυτή πολιτική».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός