ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Κάλεσμα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να αγωνιστούν για την υπογραφή ΣΣΕ



Κάλεσμα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να ενισχύσουν το σωματείο τους και να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας απευθύνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρει:

«Ακούμε συνέχεια από την εργοδοσία ότι είμαστε ερευνητές – συνεργάτες και όχι υπάλληλοι…

Ωστόσο εμείς πηγαίνουμε στα γραφεία της εκάστοτε εταιρείας, εργαζόμαστε εκεί συγκεκριμένες ώρες (εφόσον έχει έργο), 5 ή και 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, από 3 ως και 12 ώρες. Μόνο που δεν παίρνουμε μισθό, δεν έχουμε ουσιαστικά ασφάλιση, δεν δικαιούμαστε άδειες – δώρα – επιδόματα – αποζημιώσεις. Και το βασικότερο, ζούμε με το άγχος του αν θα υπάρχει έργο και αν θα έχουμε δουλειά.

Επειδή λοιπόν είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς ούτε τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει σήμερα και ο μόνος λόγος που εργαζόμαστε με συμβάσεις έργου είναι τα τεράστια κέρδη που αποφέρουμε με τον τρόπο αυτό στους εργοδότες μας, έχουμε ανάγκη και απαιτούμε την υπογραφή συμβάσεων εργασίας για όλους, με σταθερό μισθό, σταθερό ωράριο, ασφάλιση, άδειες, επιδόματα και δώρα, σταθερή και μόνιμη εργασία, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τακτικά διαλείμματα.

Είναι προφανές ότι αυτά δεν θα μας τα προσφέρουν οικειοθελώς οι εργοδότες – δεν τους συμφέρει, τους είναι «κόστος». Ο μόνος δρόμος είναι τα διεκδικήσουμε εμείς, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ, και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, κατακτήθηκαν με αγώνες.

Το δισταγμό, το φόβο που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος να οργανωθεί για να διεκδικήσει αυτό που ξέρει πως είναι το δίκιο του, τον καλλιεργεί η ίδια η εργοδοσία, γιατί ξέρει καλά ότι οι πενταροδεκάρες που πληρώνει τους εργαζόμενους αποφέρουν σε εκείνη χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ημέρα απεργίας στο παρελθόν, εταιρεία που πληρώνει λιγότερο κι από 1 ευρώ την έρευνα μοίραζε 20ευρα στους εργαζομένους για να πάνε για δουλειά.

Συνάδελφοι, όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, όπως και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της εργοδοσίας μόνο στο σημείο ότι έτσι αυξάνει τα κέρδη της καθώς απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς κλπ. (με την εφαρμογή των τελευταίων ρυθμίσεων μάλιστα πληρώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι τις ασφαλιστικές εισφορές – οι εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε λεπτό), αλλά τους διαχωρίζει συνειδητά και από τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Κι αυτό, γιατί ξέρει καλά ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην ενότητά τους και αυτήν φοβάται.

Απέναντι σ’ αυτό η απάντησή μας είναι μονόδρομος: Να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, να οργανωθούμε στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, γιατί στο σωματείο γίνεται ανταλλαγή πείρας μεταξύ των εργαζομένων, το σωματείο είναι η ασπίδα των εργαζομένων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η δύναμη του σωματείου είναι η ικανότητα να στηρίζει αποτελεσματικά και να επιβάλλει αγωνιστικά το συμφέρον του εργαζόμενου, ανεξάρτητα από τους θεσμούς και τη νομοθεσία.

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες επιβαρυνόμαστε πλήρως με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και θεωρούμαστε «ελεύθεροι επαγγελματίες», κάτι που σημαίνει ότι ακόμη πιο κατοχυρωμένα νομικά οι εργοδότες δεν θα έχουν καμία δέσμευση απέναντί μας, ενώ ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, η φορολογία μας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Και να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας.

Να ενισχύσουμε τη δύναμή μας.

Να οργανωθούμε στο σωματείο μας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός