Για τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων που αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΣΘ



ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ! 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-4-2020

Μέσα στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν για ακόμα μια φορά στις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Πλέον των 100.000 εργαζομένων έχουν μείνει άνεργοι στη χώρα μας, ενώ η εκ’ περιτροπής εργασία και κάθε μορφής “ευέλικτης” εργασίας έχει γενικευθεί μειώνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις και φορτώνοντας το στους εργαζόμενους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκε την ευκαιρία και η διοίκηση του ΟΑΣΘ να επιτεθεί και αυτή με τη σειρά της στους εργαζόμενους της.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους περίπου 25 εργαζόμενους του ΟΑΣΘ με ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που ήρθαν με μετάταξη από την ΕΛΒΟ τον Αύγουστο του 2019 και εργάζονται στα δυο αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ στην επισκευή και συντήρηση των οχημάτων.

Η επίκληση διατάξεων νόμων για την αιτιολόγηση των μειώσεων είναι απαράδεκτη γιατί οι συνάδελφοι εργάζονται εδώ και 8 μήνες στον ΟΑΣΘ και κανένας δεν τους ενημέρωσε για κάτι τέτοιο!
Για τους συναδέλφους αυτούς, οι περικοπές φτάνουν μέχρι και τον έναν μισθό ή και περισσότερο.
Εάν περάσει αυτή η μείωση, θα παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2019!
Η κίνηση αυτή της διοίκησης δεν είναι τυχαία και δεν αφορά μόνο τους 25 συναδέλφους μας.
Το προηγούμενο διάστημα (Ιανουάριος 2020) το υπουργείο μεταφορών εξέδωσε ΚΥΑ που αφορά τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ για το 2020.
Αυτή ορίζει ότι οι μισθολογικές δαπάνες και τα έξοδα του προσωπικού θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ!
Από που θα βγουν αυτά τα λεφτά αν όχι από την πλάτη των εργαζομένων;;

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάνοντας την αρχή από τους λίγους -25 συναδέλφους- στοχεύει με την νέα ΣΣΕ στους πολλούς, τους 2.100 περίπου εργαζόμενους.
Η διοίκηση του ΟΑΣΘ να μην τολμήσει να υλοποιήσει τις προθέσεις της γιατί εκτός του ότι θα εκτεθεί για ακόμη μια φορά, θα διαπιστώσει ότι η μεθόδευση της αυτή θα της γυρίσει μπούμεραγκ.
Οι μεθοδεύσεις της δεν θα μείνουν αναπάντητες, αλλά αυτό απαιτεί συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Η ΔΑΣ με έγγραφό της στο Δ.Σ. του Συνδικάτου (10-4-2020) ζήτησε από το προεδρείο και τις παρατάξεις να παρθεί απόφαση για:

-Να παρέμβει το Συνδικάτο προς τη διοίκηση για να ανακληθούν οι μειώσεις
-Να μπει μπροστά το Συνδικάτο για παράσταση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων (εννοείται τηρώντας μέτρα ασφάλειας και προστασίας)
-Να σταλεί από το Συνδικάτο υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων
-Να παρθεί απόφαση έκτακτης Γ. Συνέλευσης και κινητοποιήσεων με ανοιχτή ημερομηνία

Οι παρατάξεις ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΕΣΥΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗ «σφύριξαν κλέφτικα» για το ζήτημα των μειώσεων των μισθών των συναδέλφων και έριξαν το μπαλάκι στους νομικούς συμβούλους !!

Όλοι αυτοί είναι εκπρόσωποι των εργοδοτών και όχι των εργατών !!

Συνάδελφοι, δουλεύουμε μέσα στις πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τη δικιά μας και των οικογενειών μας και αντί να διεκδικούμε δώρα και αυξήσεις μισθών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας εμείς θα ανεχτούμε νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων;;

Όχι συνάδελφοι, αγώνας και αντίσταση για την υπεράσπιση της ζωής μας.
Να κάνουμε πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν.
Τώρα –και όχι μετά την πανδημία- θα λογαριαστούμε με την διοίκηση και με όσους την σιγοντάρουν.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός