ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ: Με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών απαίτησαν μέτρα ουσιαστικής στήριξης (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ΕΒΕ της Αττικής. Έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί την κρίση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρέχει αφειδώς κάθε είδους στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με την απογευματινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε η μέρα δράσης, καθώς το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες παρεμβάσεις από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα.

Στο υπουργείο αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκουρα, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην κεφαλή της πορεία ήταν το πανό της ΟΒΣΑ και ακολουθούσαν τα πανό των Ενώσεων ΕΒΕ και Σωματείων και στο τέλος οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων στα ταξί και οδηγών ταξί με τα οχήματά τους.

Η συγκέντρωση στην Κάνιγγος

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Μαυρίκης από την Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στις ΗΠΑ. (Δείτε ΕΔΩ Video).

Η Μυρτώ Δεμίρη, εκ μέρους των αυτοαπασχολούμενων στα κυλικεία των σχολείων Αττικής, κατήγγειλε την κυβέρνηση που κρατά κλειστά τα κυλικεία και τη σίτιση των παιδιών την έχουν αναλάβει οι πολυεθνικές. Σημείωσε ότι 6 μήνες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. «Θα μας βρει ο Σεπτέμβρης με χρέη», σημείωσε, προσθέτοντας πως «καταδικάζονται 10.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά με 12.000 απασχολούμενους και 40.000 εξαρτώμενα μέλη». «Δεν θα μείνουμε θεατές. Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία – ανοιχτά κυλικεία», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα «οριζόντια» μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε, προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους», σημείωσε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ στην ομιλία του.

«Το Ασφαλιστικό είναι εδώ, παλιές και νέες ρυθμίσεις μας πνίγουν, οι τράπεζες, το ΚΕΑΟ μας περιμένουν στη γωνία και η κρίση στην οικονομία δεν αφήνει περιθώρια ανάκαμψης», τόνισε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πίσω ούτε έναν μνημονιακό νόμο από αυτούς που φορτωθήκαμε στις πλάτες μας στην προηγούμενη κρίση». Ο Θ. Καλαμπαλίκης σημείωσε ότι «με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια, ορισμένοι δεν άνοιξαν καν αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το μέτρο για τραπέζια σε ακάλυπτους χώρους πρακτικά δεν ωφέλησε τους συνάδελφους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχτηκε ανεφάρμοστο. Την ίδια στιγμή που στα μαγαζιά μας συμβαίνουν αυτά και επαναλαμβάνουμε ότι δεν τα υποτιμούμε ούτε στο ελάχιστο τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αερομεταφορές όμως η κυβέρνηση και ΕΕ εκτός από τα δισ. των ενισχύσεων, στοιβάζουν τους επιβάτες τον έναν δίπλα στον άλλο, εφαρμόζοντας το υγειονομικό μοντέλο της σαρδέλας». Όσον αφορά τις δήθεν μειώσεις στα δημοτικά τέλη που ανακοίνωσαν διάφοροι δήμοι, είπε ότι «είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες αφού τα μπιλιέτα της ΔΕΗ έχουν τα δημοτικά τέλη στο ακέραιο».

Υπογράμμισε ότι οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη και τόνισε ότι «πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη ορμή χρειάζεται να απαιτήσουμε μέτρα στήριξης με μόνιμο χαρακτήρα που πραγματικά μπορούν να μας δώσουν ανάσα». «Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα, αλλά και στην αποφασιστικότητά μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα βαδίσουμε αυτό τον δρόμο -μαζί με τον υπόλοιπο λαό- τους εργαζομένους, τους σπουδαστές, τους μαθητές απέναντι στα καινούρια αδιέξοδα που συνοδεύουν τη νέα οικονομική κρίση».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στα Χανιά. Στη συγκέντρωση στην πλ. Αγοράς παρευρέθηκαν τα σωματεία Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, Μηχανικοί Αυτοκινήτων Χανίων, Σωματείο Εστίασης Ν. Χανίων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων, Σύλλογος πρακτόρων ΟΠΑΠ Χανίων, Σύλλογος Κομμωτών Χανίων. Στην συγκέντρωση ομιλίες πραγματοποίησαν ο Μανώλης Παπαδάκης, πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν. Χανίων, ο Βασίλης Οικονομάκος, πρόεδρος του σωματείου Εστίασης Ν. Χανίων, ο Ιωάννης Ντίλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Γιώργος Τοπολιανάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σήφης Αποστολάκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Επισιτισμό, και ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός