Νέες αυλαίες στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας



Με το έργο των Αλέκου ΣακελλάριουΧρήστου Γιαννακόπουλου «Ένας ήρωας με παντόφλες» έκανε πρεμιέρα, στις 10 Οκτώβρη, το θέατρο «Βρετάνια». Ο απόστρατος στρατηγός Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά, αλλά τίμια, με τη γυναίκα του και την κόρη του, δέχεται την επίσκεψη του εξαδέλφου του, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του. Ο καλοκάγαθος «ήρωας» δε θ’ αργήσει να συνειδητοποιήσει πως η αιτία αυτής της κίνησης δεν είναι παρά μια κομπίνα, για να τσεπώσουν οι «επιτήδειοι» κάποια εκατομμύρια από το δημόσιο κορβανά. Μεταξύ σκηνής και οθόνης, Σακελλάριος και Γιαννακόπουλος, στήνουν το 1947, κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου, μια κωμωδία ηθών και υποκριτικών αξιώσεων, με πηγαίο χιούμορ, γοργό διάλογο και καλοστημένη δράση. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Αλμπέρτο Φάις, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.

«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου και Δημήτρη Μοθωναίου στο θέατρο «Χυτήριο», από τις 11 Οκτώβρη. Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της Γερμανοεβραίας έφηβης Άννας Φρανκ από τη Φρανκφούρτη είναι το θεατρικό των Φράνσις Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ, που πρωτοανέβηκε στο «Μπρόντγουεϊ» το 1955 και αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός στην καριέρα των δύο συγγραφέων, οι οποίοι τιμήθηκαν με τα βραβεία «Τόνι», «Πούλιτζερ» και Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Οι παραστάσεις του θεατρικού έκτοτε είθισται να συνιστούν μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και εμπορική επιτυχία. Σημειωτέον ότι οι πρώτες εκδόσεις του λογοτεχνικού «ημερολογίου» πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία το 1947 και στην Αμερική το 1952. Το έργο γρήγορα μεταφράστηκε σε περισσότερες από 67 γλώσσες και πούλησε περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Παίζουν: Γιάννης Νταλιάνης, Κερασία Σαμαρά, Σταυρούλα Μάκρα, Μαρία Μοσχούρη, Χάρης Σώζος, Τζούλη Σούμα, Δημήτρης Μαχαίρας, Μαρλέν Σαΐτη και Σαράντος Γεωγλερής.

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Μεταξουργείο» παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Γάμος» της Βάσας Σολωμού – Ξανθάκη, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Άννας Βαγενά. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θ’ ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία κι ερμηνεία της Άννας Βαγενά. «Ο Γάμος» είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών των γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της, και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δε δέχεται εύκολα την αναπηρία.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός