ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Καλούν σε οργάνωση του αγώνα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς



Σε οργάνωση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καλούν Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Επισημαίνουν τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και αποκαλύπτουν τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Εργατικό Κέντρο Πάτρας
«Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία» τονίζει σε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Σημειώνει πως «η τακτική της κολοκυθιάς που παίζουν τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, δεν μπορεί ούτε να αποκρύψει τις βαριές ευθύνες της ΝΔ, αλλά ούτε και να αθωώσει τους επιχειρηματίες που αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Εργατικό Κέντρο Νάουσας
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας από την έναρξη της πανδημίας βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και παραστάσεις σε ΣΕΠΕ και Τεχνική Επιθεώρηση Ημαθίας. Απαίτησε εφαρμογή των μέσων προστασίας, άδειες (όπου χρειάζονταν), διεκδίκησε πλήρη στελέχωση και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εφόδια για τις μονάδες Υγείας.

Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος σε δημόσια μονάδα Υγείας ενώ το νοσοκομείο «στενάζει» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από την υποστελέχωση. Καταγγέλλει επίσης τα σχέδια να παραδοθεί η σίτιση και η καθαριότητα σε εργολάβους.

Υπογραμμίζει ότι στην περιοχή της Νάουσας υπάρχουν χώροι δουλειάς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και στη γραμμή της κυβέρνησης ρίχνουν το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» και καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να καταγγέλλουν την εργοδοτική ασυδοσία.

«Δε θα θυσιάσουμε την υγεία μας, τη ζωή μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών» τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μη γίνει καμία απόλυση και καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ημαθίας – Πέλλας
Ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού και των εργαζομένων δεν μπορεί να περιμένει υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Νομών Ημαθίας – Πέλλας.

Ειδικότερα για του δύο Νομούς επισημαίνει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας που συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Υπογραμμίζει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της για το «πλήρως θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, αποτελούν «μαγική εικόνα» και επιδιώκουν να κρύψουν πως ο χρόνος που κερδήθηκε με θυσίες από το λαό και τη νεολαία έμεινε ανεκμετάλλευτος. «Το σύστημα Υγείας παρέμεινε αθωράκιστο και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από πριν» τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν ότι φταίνε αυτοί για την πανδημία, να μην αποδεχτούν να δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας και να μην υποκύπτουν στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. «Να δημοσιοποιούμε στα κρούσματα, να μην τα αποκρύπτουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά (Ολόκληρη η ανακοίνωση)

Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα
Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε κατάστημα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα παρέμεινε κλειστό σήμερα Δευτέρα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα απαιτεί να τεθεί άμεσα σε καραντίνα δύο εβδομάδων το σύνολο των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος. Να πραγματοποιηθούν, με έξοδα της εταιρείας, τεστ για τον ιό σε όλο το προσωπικό του καταστήματος. Να διεξάγονται, όσο διαρκεί η πανδημία, δειγματοληπτικοί περιοδικοί έλεγχοι με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας και στο υπόλοιπο προσωπικό πανελλαδικά Για όσο διάστημα διαρκεί η απουσία απ’ τη δουλειά των συναδέλφων που τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται πλήρως οι αποδοχές τους.

Παράλληλα το Σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας να ανοίξει μετά από μία μέρα, την Τρίτη 25/08, το κατάστημα. (Ολόκληρη η ανακοίνωση)

Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Κυβέρνηση και ξενοδόχοι έχουν την ευθύνη για την εγκληματική συγκάλυψη των κρουσμάτων τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά – Επισιτιστικά Επαγγέλματα Κεφαλονιάς και Ιθάκης υπογραμμίζοντας ότι η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και η διασπορά τους εντείνουν την ανησυχία των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού.

Το Συνδικάτο απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία των κρουσμάτων covid-19 σε περιοχές και επιχειρήσεις να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός