Ασύδοτη η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν στα χιόνια και στις αργίες



Πληθαίνουν οι καταγγελίες Σωματείων για την ασύδοτη στάση των εργοδοτών, οι οποίοι με τις πλάτες της κυβέρνησης, δεν λογαριάζουν ούτε χιόνια, ούτε παγετό, ούτε αργίες και απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους.

Εταιρεία υαλοπινάκων με εξαγωγική δραστηριότητα αποφάσισε ότι η παραγωγή της στο εργοστάσιο στην Εύβοια είναι κρίσιμο να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση του χιονιά, ερμηνεύοντας το ΦΕΚ όπως τη συμφέρει, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας.

Με μήνυμά της καλεί τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά και τους… κάνει τη χάρη να προσέλθουν λίγο καθυστερημένα αν έχουν πρόβλημα με τον παγετό!!!

Παραθέτουμε το κείμενο του μηνύματος που έλαβαν οι εργαζόμενοι: «Μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου, η επιχείρησή μας ανήκει σε αυτές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Κατά συνέπεια, αύριο Τετάρτη λειτουργούμε κανονικά στο ωράριο. Επίσης σε κάθε περίπτωση το ωράριο αύριο θα ξεκινάει στις 8 π.μ. Όμως θα μπορούσε κανείς να μεταβεί και αργότερα προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω πρωινού παγετού μετατοπίζοντας περαιτέρω το ωράριο».

Ποια αργία;…
Tη στάση της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους που από το απόγευμα της Τρίτης, με μπαράζ μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ειδοποιούσαν τους εργαζόμενους να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη στην εργασία τους, παρά την απόφαση για αργία σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Ν. Βοιωτίας, προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων.

Το Συνδικάτο πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων στις εργοδοσίες και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων και των εταιρειών που διαχειρίζονται τους κεντρικούς οδικούς άξονες και τόσα χρόνια μας χαρατσώνουν με τα διόδια, αφήνοντάς μας στο έλεος του χιονιά χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εργαζόμενοι να εγκλωβίζονται μέσα στους χώρους δουλειάς και στα οχήματά τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος του εργατικού ατυχήματος». Τονίζει ότι «η στάση της εργοδοσίας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη!! Γι’ αυτούς τόσο μετράνε οι ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους. Κανένας εργαζόμενος για δουλειά, εμείς οι ίδιοι να προφυλάξουμε την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα. Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει. Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι το μεροκάματο της Τρίτης και της Τέταρτης κανονικά. Όσοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πάνε για δουλειά να πληρωθούν με την προσαύξηση του 75%».

Δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή
Το γεγονός ότι την Τρίτη κάποιοι εργοδότες στα Χανιά, την ώρα που είχε βροχή, χιόνι και χαλάζι, έβγαλαν διανομείς να δουλέψουν με κίνδυνο της ζωής τους καταγγέλλει το Σωματείο Διανομέων – Delivery Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης».

Το Σωματείο πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απαίτησε να σταματήσει η διανομή, με βάση το ΦΕΚ που εξέδωσε η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) στην Περιφέρεια της Κρήτης. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία εντελώς πρόχειρα και στο πόδι ανακοίνωσε το συγκεκριμένο ΦΕΚ Αριθμ. 14911/2022 – ΦΕΚ τεύχος Β 187/24.1.2022 με το οποίο ούτε η Αστυνομία, ούτε το ΣΕΠΕ θα μπορούσε να επιβάλει κάποια κύρωση στους εργοδότες οι οποίοι αποφάσισαν να ανοίξουν τη διανομή. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο έλεος των εργοδοτών τους χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα από την κυβέρνηση», σημειώνει.

Λογιστική εταιρεία στο Περιστέρι καλούσε τους εργαζόμενους, να πάνε κανονικά στα γραφεία της σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η οποία επισημαίνει ότι «η εργοδοσία καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν εκείνοι την ευθύνη και να κρίνουν αν είναι ασφαλές ή όχι να πάνε για δουλειά!». Μετά από παρέμβαση του Σωματείου και της Ομοσπονδίας η εργοδοσία αναίρεσε την απόφασή της και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα είναι κλειστή.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καταγγέλλουμε εργοδοσία ταχυμεταφορών που από τις 25/1 καλεί εργαζόμενους ταχυμεταφορείς να κάνουν κανονικά παραδόσεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Σημειώνει ότι το Σωματείο «έχει λάβει καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι προϊστάμενοι τους, τους καλούν από εχτές να πάνε στη δουλειά προσφέροντάς τους και το «τυράκι» ότι θα πληρωθούν σαν αργία. Ταυτόχρονα παραλήπτες μας έχουν καταγγείλει ότι σήμερα έχουν λάβει ενημερωτικά μηνύματα ότι θα παραλάβουν τις αποστολές τους. Η εργοδοσία για άλλη μια φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, ότι μπροστά στα κέρδη της δεν υπολογίζει ούτε χιονιά, ούτε παγετό ούτε τις ζωές των συναδέλφων μας!». 

Το Σωματείο Εργαζομένων Cosmote – E Value ν. Αττικής σημειώνει ότι στο Σωματείο «ήρθαν καταγγελίες από συνάδελφους στο έργο της ΔΕΗ, ότι η εργοδοσία της Cosmote e-Value με ενημέρωση μέσω e-mail τους αναφέρει πως: «όσοι είναι εκτός λόγω τεχνικού προβλήματος με δική τους υπαιτιότητα και όχι της εταιρείας πχ. δεν έχουν Internet λόγω παρόχου πρέπει να αναπληρώσετε το διάστημα που είστε εκτός». Μάλιστα στα εν λόγω έργα υπάρχει αυξημένη κίνηση και πίεση λόγω των βλαβών και των προβλημάτων που υπάρχει σε όλη την Αθήνα 3 ημέρες τώρα λόγω του χιονιού με την μόνη απαράδεκτη οδηγία που δίνεται να είναι «η μετακίνηση σε ασφαλέστερο σημείο». Μετά από παρέμβασή μας στην εργοδοσία για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέραμε ότι δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου εάν υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση του παρόχου. Απαιτήσαμε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές της εργοδοσίας και κανένας συνάδελφος να μην δουλέψει παραπάνω ώρες λόγω τεχνικών προβλημάτων ανεξάρτητα από τον πάροχο στον οποίο ανήκει! Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υπεύθυνος για το αν λειτουργεί το internet, αν έχει ρεύμα κτλ. Οι συνθήκες εργασίας είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία είναι ευθύνη της εργοδοσίας και όχι του εργαζόμενου».

«Τη στάση της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους (Παπαδοπούλου, GeneralMills κ.α ) που από το απόγευμα της Τρίτης, με μπαράζ μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ειδοποιούν τους εργαζόμενους να προσέλθουν την Τετάρτη στην εργασία τους, παρά την απόφαση για αργία σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική», καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Βοιωτίας, επισημαίνοντας ότι, «ίδια εικόνα έχουμε και για άλλους κλάδους στην βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων». «Το Συνδικάτο μας πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων στις εργοδοσίες και διαμαρτυρήθηκε έντονα», αναφέρει, ενώ καλεί, «οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με το Συνδικάτο μας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν». 

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, «καταγγέλλει την εργοδοσία της METRO (MYMARKET) που για ακόμα μια φορά προσπαθεί με πιέσεις από διευθυντές και προϊστάμενους να κατακρεουργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην αποθήκη της Μάνδρας». Όπως αναφέρει, «τις μέρες που όλη η Αττική ήταν μπλοκαρισμένη λόγο της κακοκαιρίας και του χιονιού η εργοδοσία έκανε ότι μπορούσε για να δουλέψει η αποθήκη, με τελευταίο γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες. Την Δευτέρα μέχρι τελευταία στιγμή και ενώ είχαν αρχίσει τα ακραία φαινόμενα οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί αν μπορούν να πάνε για δουλειά με αποτέλεσμα να επικρατήσει ανησυχία για το αν μπορούν και πώς να φτάσουν στην αποθήκη. Την Τρίτη ενώ γνώριζαν για τα προβλήματα που επικρατούν έκαναν ότι μπορούσαν για να φέρουν εργαζομένους στη δουλειά χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο. Απλά είπαν στην απογευματινή βάρδια να φύγουν νωρίτερα ενώ νυχτώνει από νωρίς το απόγευμα με αποτέλεσμα να έχει πιάσει πάγος στους δρόμους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα πολύ ωραία και ευχάριστα επειδή δεν ξεχνάμε ότι κατά τα λεγόμενα τους δεν υπάρχουν προβλήματα και οι εργαζόμενοι είναι ευτυχισμένοι. Σήμερα με όσο θράσος έχουν πιάνουν τους εργαζόμενους και τους ενημερώνουν ότι το ρεπό τους που είναι προγραμματισμένο βάση προγράμματος για Πέμπτη- Παρασκευή θα το πάρουν την Τρίτη που δεν κατάφεραν να έρθουν επειδή είχαν αποκλειστεί από το χιόνι».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός