ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ-ΟΣΥ: ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΗ 2022 ΨΗΦΙΖΩ ΔΑΣ



 

Συνάδελφε-σα, μετά από μια πλούσια σε εξελίξεις τριετία καλούμαστε με την ψήφο μας να αναδείξουμε νέα διοίκηση στο Δ/Σ του σωματείου μας. Θα θέλαμε με την παρούσα διακήρυξη να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί στο σύνολο των συναδέλφων όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό κριτήριο για την επιλογή του ψηφοδελτίου που θα πέσει στην κάλπη, θέτοντας ως προτεραιότητα το τι σωματείο έχουμε σήμερα ανάγκη προκειμένου να διαφυλαχθούν και να αναπτυχθούν τα δικαιώματά μας. Η εμπειρία των πολύχρονων αγώνων που πρωτοστατούν οι δυνάμεις μας είναι εγγύηση και φάρος για να στρέψεις με την ψήφο σου τη διοίκηση του σωματείου στη σωστή κατεύθυνση, στην ρεαλιστική πλευρά του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα.

Είναι πολύ σημαντικό να πάρει κανείς υπόψη την κατάσταση μέσα στην οποία γίνονται οι αρχαιρεσίες. Δηλαδή, ότι γίνονται σε συνθήκες που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας και τους τεράστιους κινδύνους για το λαό μας. Η ενέργεια, τα καύσιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται σε ιστορική άνοδο-εκτίναξη, ενώ ο μισθός μας βρίσκεται καθηλωμένος για μια δεκαετία και πλέον, πολύ πιο κάτω ακόμα και από το 2008. Ότι είμαστε σε φάση που η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΟΣΥ δεν είναι απλά ένα φαινόμενο που αναδεικνύουν κάποιοι γραφικοί, αλλά υπαρκτή πραγματικότητα με δύο μάλιστα εκφάνσεις, με την είσοδο των ΚΤΕΛ και της επινοικίασης (leasing). Είναι βεβαίως το σοβαρό ζήτημα της υπογραφής Σ.Σ.Ε. που είναι υπό διαπραγμάτευση και θα καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα εργαζόμαστε το επόμενο διάστημα. Για εμάς δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με την πανδημία και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή. Είναι εξίσου σημαντικό ότι από την αρχή του έτους τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που βάζει τεράστια εμπόδια στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση για να υπερασπίζεται όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν με την σειρά τους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αξιοποιεί και ενισχύει όπου χρειάζεται η σημερινή .

Γι αυτό πρέπει συνάδελφε-σα να κρίνουμε τη στάση όλων των παρατάξεων που μας εκπροσώπησαν όλη αυτή την περίοδο με βάση τα όσα έθεταν ως στόχους για την τριετία που πέρασε τόσο από το λόγο τους και τα έγγραφά τους αλλά κυρίως από τις πράξεις τους.
Εκ του αποτελέσματος δηλαδή να κάνουμε τον απολογισμό και να σκεφτούμε:
Η ΠΑΣΚΕ που είχε και την ευθύνη στο σύνολο των θέσεων διοίκησης του σωματείου ανταπεξήλθε στις προσδοκίες των συναδέλφων που έκαναν αυτή την επιλογή;
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τις δύο έδρες στο Δ/Σ αντίστοιχα τι πρόσφερε και σε ποιους;
Και βεβαίως και ο δικός μας συνδυασμός με ένα σύμβουλο στο Δ/Σ αν πραγματικά ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις ή όχι.

Εμείς συνάδελφε λέμε καθαρά πως η περασμένη διοίκηση του σωματείου μας καθώς και η συμπλεόμενη «αντιπολίτευση» των δύο εδρών όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που διακήρυτταν αλλά έχουν την ευθύνη για την ενεργό συμμετοχή του σωματείου μας σε κάθε αρνητική εξέλιξη των περασμένων τριών χρόνων. Ορισμένα αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την εκτίμησή μας είναι τα εξής:
H είσοδο των ΚΤΕΛ και των leasing (ιδιωτικοποίηση) έγινε και συνεχίζει με την δική τους στήριξη και είναι τουλάχιστο προκλητικό να λένε ότι έπιασαν κορόιδο τους ιδιώτες.
Η υπονομευτική στάση μπροστά σε αγωνιστικούς σταθμούς και απεργιακές κινητοποιήσεις όπως στην πρόσφατη 24ωρη πανελλαδική απεργία της 06/04/2022 και η άρνησή τους να στηρίξουν το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.
Η επιλογή τους με πρόσχημα την πανδημία να μην κάνουν γενικές συνελεύσεις ώστε να παίρνονται συλλογικές αποφάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Το ψέμα που επικαλέστηκαν για να φύγουμε από την Ο.Σ.Μ.Ε. για τους δικούς τους παραταξιακούς-κομματικούς σκοπούς.
Καμία κίνηση, καμία απαίτηση για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία covid-19.
Καμία ουσιαστική δράση για τις καθημερινές συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους όπως η χορήγηση νωπού γάλακτος καθημερινά, η ένδυση, η ψύξη και θέρμανση των εγκαταστάσεων, οι βάρδιες με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις ανάγκες των συναδέλφων.
Πλήρη αποδοχή και υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων με κορύφωση την παράδοση του μητρώου στο ΓΕΜΗΣΩΕ και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την υποχρεωτικότητα προσωπικού ασφάλειας ίσο με να διασφαλίζεται το 1/3 του παραγόμενου καθημερινού έργου.
Φυσικά ούτε λόγος για την συμμετοχή των εργαζομένων στη διαμόρφωση των όρων της Σ.Σ.Ε. μέσα από μαζικές διαδικασίες.

Συνάδελφε-σα, δεν χρειάζεται ούτε περισσεύει επιπλέον χώρος για να καταγραφεί η αντεργατική σύμπλευση της διοίκησης του σωματείου μας με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο μας, είναι κοινώς γνωστή σε κάθε πόστο, σε κάθε βάρδια, σε κάθε λάκκο.

Από την δική μας πλευρά, χωρίς να υποκρινόμαστε πως τα κάναμε όλα τέλεια ωστόσο, αναδείξαμε και θέσαμε προτάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως μέτρα για την προστασία της υγείας από την πανδημία, μορφές δράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έχοντας όμως πάντα απέναντι το προεδρείο του σωματείου μας. Κάναμε παρεμβάσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην διοίκηση της ΟΣΥ, στο υπουργείο μεταφορών, συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος μας, των δικαιωμάτων μας και συμμετείχαμε σε όλες τις δράσεις των συνδικάτων της Αττικής, ως εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Έχουμε θέσει σχέδιο στους συναδέλφους για την συζήτηση και κατάρτιση της ΣΣΕ άρθρο το άρθρο, ώστε να διαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε από κοινού τους όρους που έχει σήμερα ανάγκη ο κλάδος μας. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της.

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει στην πράξη η ανατροπή, η αλλαγή των συσχετισμών στο Δ/Σ μέσα από την κάλπη, αλλά κυρίως η ενεργότερη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση αυτών. Σε αυτή την κατεύθυνση δώσαμε και θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Στο δρόμο της οργάνωσης, στο δρόμο του αγώνα για να μπαίνουν εμπόδια, στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρείας.

Ξέρουμε ότι για πολλούς από εσάς είναι δύσκολο, όμως συνάδελφοι θεωρούμε πως είναι μονόδρομος γιατί μπροστά μας έχουμε ακόμα πιο δύσκολες μάχες.
Έχουμε μπροστά την υπογραφή Σ.Σ.Ε. που το ενιαίο ψηφοδέλτιο αριστερών-κεντρώων και δεξιών (ΠΑΣΚΕ) θέλει να γίνει χωρίς την δική σου γνώμη. Μάλιστα εξέφρασαν δημόσια την επαίσχυντη άποψη να συνδέσουν τα έσοδα της εταιρείας με το μισθό μας, πράγμα πολύ επικίνδυνο αν το επιτρέψουμε. Έχουμε την συνέχιση της επίθεσης στο βαρύ και ανθυγιεινό που είναι σε εξέλιξη με στόχο την κατηγοριοποίηση και μετέπειτα την εξαίρεση. Την διαφορετική μισθοδοσία των νέων συναδέλφων από την μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Φυσικά όλη την προδιαγεγραμμένη αντεργατική πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Για αυτό συνάδελφε-σα ,ακόμα και αν σε έχουν εκθέσει στο ψηφοδέλτιο-σεντόνι για να υφαρπάξουν την ψήφο σου, εσένα που δεν έχεις σχέση και συμφωνία με αυτές τις μεθοδεύσεις, ούτε ο συνάδελφος-παιδί μας της μαθητείας συνυποψήφιός σου, πρέπει να κάνεις τη σωστή επιλογή μέσα στην κάλπη, όσο υπάρχει ακόμα η δυνατότητα της μυστικής ψήφου….

ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΗ 2022 ΨΗΦΙΖΩ ΔΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός