Για τις άδειες σχολικής παρακολούθηση



Θεσσαλονίκη 17-11-2023

Συνάδελφοι είναι γνωστό ότι ο ΟΑΣΘ απορρίπτει αιτήσεις για χορήγηση αδειών σχολικής παρακολούθησης όπως και για άλλες ειδικές άδειες π.χ. αιμοδοσίας κλπ.
Πολλές από αυτές τις ειδικές άδειες χάνονται όταν αλλάξει το ημερολογιακό έτος.

Η αιτία που προβάλλεται μονίμως από τον ΟΑΣΘ είναι η έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα η έλλειψη οδηγών.
Πρόσφατα συνάδελφος του οποίου η αίτηση για άδεια σχολικής παρακολούθησης είχε απορριφθεί, αναγκάστηκε να προσφύγει σε καταγγελία προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
Κατόπιν αυτού η υπηρεσία επικοινώνησε μαζί του και ικανοποίησε το αίτημα του.
Από τη στιγμή που υπάρχει οργανωμένο Συνδικάτο στο χώρο μας θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν οι συνάδελφοι σε τέτοιες διαδικασίες δηλ. σε ατομικές καταγγελίες.
Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν τίποτα για το εάν η κυβερνήσεις άφησαν τον ΟΑΣΘ χωρίς οδηγούς.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να βάζουν συνέχεια πλάτη χάνοντας έστω και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα τους.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη άδεια (όπως και άλλες) ενώ ο νόμος που την προβλέπει ισχύει εδώ και δεκαετίες με ευθύνη του ΟΑΣΘ αλλά και των τότε διοικήσεων του Σ.Ε.ΟΑΣΘ δεν δίνονταν στους εργαζόμενους της κίνησης μέχρι και το 2017.

Προτείνουμε να γίνει ομαδική καταγγελία-παρέμβαση από το Σ.Ε.ΟΑΣΘ προς την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας για όλες τις ημέρες ειδικών αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και δεν έχουν λάβει ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός και να χορηγηθούν προς τους δικαιούχους ώστε να μην χαθούν.

Για τη ΔΑΣ :

Τσαρίδης Νικήτας
Ηλιού Κώστας
Τσαμπάζης Στέλιος

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός