Κωδικοποίηση της πρότασης της ΔΑΣ ΟΑΣΘ για τη ΣΣΕ του 2024



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

1. Η ΣΣΕ ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και είναι μονοετής.
2. Αύξηση +10% στο Μεικτό Κλιμάκιο (Βασικός Μισθός) με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2022-2023 και της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
3. Μη αναγνώριση προϋπηρεσίας ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΣΘ.
Οικονομικό βοήθημα 400 ευρώ θα λαμβάνουν κάθε 3 μήνες σε όσους ο ΟΑΣΘ δεν τους αναγνώρισε την προϋπηρεσία και αυτοί είναι όσοι μετατάχθηκαν ή προσελήφθησαν μετά το 2019 (Μεταταγμένοι από ΕΛΒΟ – ΟΣΥ και οι 150 νεοπροσλαμβανόμενοι)


4. Εργασία σε ημέρες αργίας και εξαιρέσιμες. Σε όσους εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες κάθε 3 μήνες ο ΟΑΣΘ δίνει επιπλέον βοήθημα ύψους 20 ευρώ για κάθε ημέρα αργίας ή εξαιρέσιμης εργασίας ως αναγνώριση του δύσκολου έργου που επιτελούν.
5. Αποζημίωσης του ν.2112/1920. Οι εργαζόμενοι μετά από υπηρεσία τουλάχιστον 20 ετών λαμβάνουν τα 3/3 της αποζημίωσης με όριο τα 15.000 ευρώ. Την αποζημίωση λαμβάνουν και όσοι συνταξιοδοτούνται με πρόωρη ή με αναπηρική σύνταξη καθώς και οι συγγενείς των θανόντων εργαζομένων.
6. Ωράριο Εργασίας. 5ημερο 7ωρο 35ωρο για όσους εργάζονται στα ΒΑΕ.
Απαγορεύεται για όλο το προσωπικό του ΟΑΣΘ να απασχολείται σε ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
Απαγορεύετε για όλο το προσωπικό η αλλαγή βαρδιών κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας όπως και οι «κόντρα» βάρδιες (από νύχτα-απόγευμα, από πρωί-νύχτα κλπ.)
7. Το Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας των 150 ευρώ το λαμβάνουν όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες «Κίνησης» και «Συντήρησης».
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά : Επόπτες, Σταθμάρχες, Οδηγοί, Ελεγκτές Κομίστρου, Αρχιτεχνίτες, Τεχνίτες, Καθαριστές-Καθαρίστριες, Πλύντες, Συλλέκτες Εισπράξεων, Χορηγητές Πετρελαίου, Φύλακες κλπ.
8. Ενιαίο κύκλωμα των 119 ρεπό για όλους τους εργαζόμενους.
9. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Χριστουγέννων 500 ευρώ, Πάσχα 500 ευρώ και Καλοκαιρινή Άδεια 500 ευρώ.
10. Κατάργηση της προγραμματισμένης υπερωρίας των οδηγών με αλλαγές βαρδιών στα τέρματα.
11. Κίνητρο Ασφαλούς Οδήγησης 300 ευρώ στους οδηγούς που δεν προκάλεσαν ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
12. Κατάργηση Διακοπτόμενου ωραρίου.
13. Πρόστιμα για τα rapid test. Να επιστραφούν τα παρατύπως παρακρατηθέντα χρήματα.
14. Ειδικός Μερισματικός Λογαριασμός Αλληλεγγύης και Συνταξιοδότησης
Διεκδίκηση των δικαστικών αποφάσεων (περίπου 7 εκ. ευρώ) σε μηνιαίες δόσεις για να εξοφλούνται σταδιακά όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια αλλά και όσοι συνάδελφοι βγαίνουν σταδιακά στη σύνταξη.
15. Χρόνος παραλαβής και παράδοσης λεωφορείου στα 40΄της ώρας στην παραλαβή το πρωί και στα 30’ το βράδυ στην παράδοση.
16. Ανανέωση και Επέκταση Επαγγελματικών Διπλωμάτων & ΠΕΙ με κάλυψη του κόστους εξολοκλήρου από τον ΟΑΣΘ.
17. Γάλα 500 ml για κάθε εργάσιμη μέρα για όσους απασχολούνται στις υπηρεσίες «Κίνησης» και «Συντήρησης»

18. Καθίσματα οδηγών-Μπάρες Ασφαλείας. Από 1-5-2024 οι οδηγοί δεν παραλαμβάνουν λεωφορείο (είτε του ΟΑΣΘ, είτε της εταιρίας ενοικίασης) που δεν λειτουργεί σωστά η ανάρτηση στο κάθισμα του οδηγού και δεν έχει πίσω από το παρμπρίζ μπάρα ασφαλείας για τους επιβάτες.
19. Άδειες για Δικαστήρια και κλήτευση από κρατικές υπηρεσίες.
Για όλες τις περιπτώσεις κλήτευσης των εργαζομένων σε δικαστήρια που περιγράφονται στα άρθρα προηγούμενων ΣΣΕ ή σε κρατικές υπηρεσίες για υποθέσεις του ΟΑΣΘ (ασφάλεια-τροχαία κλπ) δικαιολογημένη θεωρείται η απουσία του εργαζόμενου και καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές τόσο σε ημέρες ανάπαυσης όσο και σε ημέρες κανονικής άδειας.
20. Άδειες σχολικής παρακολούθησης. Διαμόρφωση του σχετικού άρθρου της ΣΣΕ ώστε οι εργαζόμενοι που δικαιούνται αυτές τις άδειες δεν θα τις χάνουν με υπαιτιότητα της υπηρεσίας.
21. Κατασκηνώσεις. Ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει τα έξοδα κατασκηνώσεων των παιδιών των εργαζομένων χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνει την Κατασκήνωση και μετά ο ΟΑΣΘ να πιστώνει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό.
22. Προκήρυξη θέσεων – αξιοκρατία στους χώρους εργασίας
Κάθε θέση στον Οργανισμό που «χηρεύει» και χρειάζεται επάνδρωση να βγαίνει ανακοίνωση πρόσκληση από τον ΟΑΣΘ στους χώρους εργασίας για να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις.
23. Κάλυψη της ομαδικής ασφάλειας και των ιατρικών εξετάσεων (τσεκ απ) με έξοδα της εταιρίας.
24. Ειδική διάταξη για τις προσλήψεις οικείων των θανόντων σε ώρα υπηρεσίας εργαζόμενων οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Οργανισμό «Κατ’ εξαίρεση κάθε αντίθετης διάταξης».
25. Κανονισμός Τοποθετήσεων Οδηγών-Σταθμαρχών-Επικαιροποίηση-Επαναδιατύπωση του Κανονισμού
26. Επιτροπή Εργατικών Θεμάτων. Διαπαραταξιακό σχήμα για να έχουν όλες οι παρατάξεις άποψη, γνώμη και ψήφο για τις αποφάσεις της.
27. Κλειστή καμπίνα οδηγού. Σε κάθε νέο λεωφορείο του ΟΑΣΘ να υπάρχει εκ κατασκευής κλειστή καμπίνα οδηγού
28. Υπηρεσιακά Δρομολόγια. Αύξηση και τροποποίηση των Υπηρεσιακών δρομολογίων για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

29. Επιδόματα «ΒΑΕ» και «Θέσης Ευθύνης». Να βγει η σχετική ΚΥΑ.
30. Έκθεση «Γαλατά». Κατάργηση του άρθρου 32 του ν.4903 που αφορά την επιστροφή από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ του -10% των «αχρεωστήτων καταβληθέντων» (Δώρα, Επιδόματα Άδειας, Κωδ. 52) από το 2016.
31. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όσους εργαζόμενους προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις.

Συνάδελφοι μη αρκείστε σε όσα σας δίνουν «οι από πάνω» χωρίς να σας ρωτήσουν πως ζείτε, πως δουλεύετε, και ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες.

Τα δικαιώματα και οι αυξήσεις μισθών κερδίζονται με αγώνες στο δρόμο.

Πάρτε μέρος μαζικά στην 24ωρη Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 10:30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός