Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ



Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ. Ο ατζέντης του ηθοποιού δήλωσε ότι ο ηθοποιός πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου. Ο γιος του είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Ομάρ Σαρίφ έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία τρία χρόνια και γι’ αυτό έχει αποσυρθεί.

Ο Ομάρ Σαρίφ πρωταγωνίστησε σε κλασικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά όπως τα «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και «Λόρενς της Αραβίας». Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το ρόλο του Σερίφ Αλί στην ταινία του Ντέιβιντ Λιν, «Λόρενς της Αραβίας» (1962).

Ο Σαρίφ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1932. Το πραγματικό όνομά του ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ και η οικογένειά του ιδιαίτερα ευκατάστατη και με καταγωγή από το Λίβανο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική σε κολέγιο του Καΐρου. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του, πριν ενδιαφερθεί για την υποκριτική.

Το 1953 έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν παντρεύτηκε τη γνωστή Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Μάλιστα, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, καθώς μέχρι τότε ανήκε στους Μελχίτες χριστιανούς. Ο γάμος διήρκεσε μέχρι το 1974.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του το έκανε στον «Λόρενς της Αραβίας», στην εμβληματική σκηνή όπου ο ήρωάς του πλησιάζει τον Λόρενς της Αραβίας στην έρημο. Η σκηνή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παρόμοιες σκηνές στην ιστορία του σινεμά.

Αναδείχθηκε σε σταρ πρώτου μεγέθους με την επόμενη ταινία του Λιν, τον «Δόκτωρ Ζιβάγκο». Στη συνέχεια έπαιξε στο «Funny Girl» (1968) με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τότε ήταν που οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, επειδή ο ηθοποιός φαίνεται να ερωτοτροπεί με μία Εβραία ηθοποιό επί της οθόνης.  

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός