Με το «σταγονόμετρο» χορηγείται η αυξητική ορμόνη σε παιδιά



αγλαια κυριακκουΚινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία

Χωρίς τα ειδικά και απαραίτητα φάρμακα μένουν ανά διαστήματα παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (υποφυσιογενής νανισμός), εξαιτίας ελλείψεων στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών, «η διοίκηση του νοσοκομείου έχει επιβάλει κοντρόλ στην ποσότητα που χορηγείται η αυξητική ορμόνη, επειδή δεν έχει εγκριθεί η αντίστοιχη δαπάνη και φυσικά η φαρμακευτική εταιρεία δεν προμηθεύει το νοσοκομείο αν δεν πληρωθεί».

Παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα, παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία επειδή τα φάρμακα είναι εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων κι, επιπλέον, οι κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας διαρκώς μειώνονται, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η αυξητική ορμόνη ανήκει στα φάρμακα υψηλού κόστους, η διακίνηση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Μπορούν να δοθούν από οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, ωστόσο το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας οδηγεί τα περισσότερα να αρνούνται τη χορήγησή του. Ετσι, οι ασθενείς σωρεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων. Αυτές είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Φάρμακο, οι ασθενείς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι όμηροι του κέρδους, του κόστους, των περικοπών.

Για να ξεκινήσει η θεραπεία στα παιδιά που νοσούν πρέπει να εγκριθεί από ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και μάλιστα η έγκριση ανανεώνεται ανά 6μηνο. Οπως λένε οι γονείς των παιδιών που χρειάζονται αυξητική ορμόνη, παλιότερα χορηγούνταν η απαραίτητη ποσότητα για όλο το εξάμηνο. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν ανά μήνα, «πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο δύο φορές, μία για να μας συνταγογραφήσουν το φάρμακο και μία για να μας το δώσουν! Δηλαδή, παίρνουμε άδειες από τη δουλειά, πληρώνουμε μεταφορικά ή και διαμονή όσοι έρχονται από μακριά και δεν έχουν κάποιον να τους φιλοξενήσει».

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί: «Η συνταγή ήταν για 5 αμπούλες ορμόνης και το φαρμακείο μου έδωσε μόνο 3. Σε 15 μέρες θα πρέπει να γράψω ξανά τις υπόλοιπες και να τις παραλάβω άλλη μέρα. Πέρα από την ταλαιπωρία, κάποια παιδιά δεν προλαβαίνουν να πάρουν όλη την ποσότητα που χρειάζεται. Πριν από δύο βδομάδες είχε πάλι έλλειψη και κάποια παιδιά δεν πήραν την τελευταία δόση τους. Στο δικό μου παιδί έχει τύχει για ένα διάστημα να μείνει χωρίς καθόλου φάρμακο», είπε στον «Ρ» μητέρα που το παιδί της κάνει τη θεραπεία.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός