Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά



Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην απλήρωτη δουλειάΣτο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της κλινικής «Κυανούς Σταυρός» του ομίλου EUROMEDICA, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα πέντε μηνών. Στο πλευρό τους βρίσκεται το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» απασχολούνται 270 εργαζόμενοι. Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων αποτελούν πάγια τακτική της εργοδοσίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε όλο τον όμιλο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από έναν έως και πέντε μήνες.

Η εργοδοσία, κάθε φορά που πιέζεται από τους εργαζόμενους, ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα πληρωμής που ποτέ όμως δεν τηρεί. Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην κλινική γνωστοποίησε στην εργοδοσία πως αν μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν τους καταβληθούν τρεις μισθοί και το επίδομα αδείας και αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για άμεση εξόφληση όλων των οφειλών, θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στη νέα προσπάθεια της εργοδοσίας να εκτονώσει τις αντιδράσεις, δίνοντας μόνο το επίδομα αδείας, οι εργαζόμενοι απάντησαν με κινητοποίηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενώ ψήφισμα συμπαράστασης έστειλε το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη «Γενική Κλινική» του ομίλου EUROMEDICA.

Στο μεταξύ, με 24ωρη απεργία απάντησαν στην απληρωσιά την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανακύκλωσης πλαστικών «Θεοδοσίου Ελπίς» στη Θήβα. Την απεργία είχε προκηρύξει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για τις οφειλές δεδουλευμένων και εργατική διαφορά για την εκδικητική απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους του γραμματέα της εργοστασιακής επιτροπής. Η εργοδοσία ζήτησε και πήρε αναβολή.

Στη Λάρισα, απλήρωτους επί εφτά μήνες έχει αφήσει τους εργαζόμενους η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» και ταυτόχρονα προχώρησε σε τέσσερις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και με ένδικα μέσα, διεκδικούν τα δεδουλευμένα.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι οι απολύσεις έγιναν επειδή η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο, την ίδια περίοδο που απέλυε, έκανε παράλληλα και προσλήψεις και μοίραζε απειλές σε όσους αντιδρούσαν στην απληρωσιά.

Τέλος, στην απόλυση όλων των εργαζομένων που απασχολούσε στα καταστήματα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και Μετσόβου, προχώρησε τη Δευτέρα 31/8 η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Τις απολύσεις καταγγέλλει το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό Σωματείο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός