Λάρισα: Εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο του κτιρίου Βιοχημείας στο Μεζούρλο



ktirio-vioxhmeis-mezoyrloΈνας 47χρονος εργάτης έπεσε χτες το απόγευμα από την ταράτσα του νεοανεγειρόμενου κτιρίου της Βιοχημείας στο Μεζούρλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο άτυχος άνδρας, 47 ετών, αλβανικής καταγωγής, βρέθηκε στο έδαφος από ύψος 10 μέτρων την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες μόνωσης στην ταράτσα του κτιρίου. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Αστυνομία συνέλαβε αρχικά το μηχανικό και τον εργολάβο του έργου οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας σημειώνει:

«Άλλος ένας ακόμη εργάτης τραυματισμένος στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Πρόκειται για έναν 45χρονο αλλοδαπό συνάδελφο που έπεσε από την ταράτσα από τα 10 μέτρα στο νέο κτίριο του Τμήματος Βιοχημείας στο Μεζούρλο. Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης. Ο φόρος αίματος που πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι προκειμένου να ξεδιψάσουν την ακόρεστη δίψα των πλουτοκρατών για συνεχώς μεγαλύτερη κερδοφορία, είναι τεράστιος. Η προστασία του εργαζόμενου στο χώρο δουλειάς του για την ίδια του τη ζωή είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά σε τέτοιους υπέρτατους στόχους. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» ενός καθημερινού, αδυσώπητου πολέμου που κατακρεουργεί κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, ξεζουμίζει όλους τους εργάτες με τις ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας και υγιεινής σε χώρους δουλείας, γιατί είναι κόστος για το κεφάλαιο. Για να αυγατίσουν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων. Με τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο και το κυνήγι για το μεροκάματο να έχει πέσει στον πάτο, έχει ως συνέπεια το συμβιβασμό των συναδέλφων στη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Μέσα στην κρίση και με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, κατάργησαν τη μεικτή επιτροπή έλεγχου του Συνδικάτου με την Επιθεώρηση Εργασίας και τους μηχανικούς, που ένα κτύπημα για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους συναδέλφους να απαντήσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα και να απαιτούμε καθημερινά άμεσα μέτρα ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς και να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση της εργασίας.

Είναι ένα διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης και θα τερματιστεί μόνο με την ανατροπή της αιματοβαμμένης εξουσίας των κεφαλαιοκρατών».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός