Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Ανασφάλιστη εργασία και παραβίαση των κανόνων ασφάλειας στη Ζώνη



syndikato-metalloy-attikhsΣτην παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και στη «μαύρη» απλήρωτη εργασία, που διαπιστώθηκαν από ελέγχους των Μεικτών Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Στις 21 Σεπτέμβρη 2015 στο πλοίο «GOLDEN FERRY», τα συνεργεία Μ & Μ ΑΕ». (Μεταξάς Δ.) , «ΑΝΤΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ» (Αντωνακάκης – Σιδέρης), «ΔΟΥΚΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» στις εργασίες που εκτελούσαν σε όλο το πλοίο δεν τηρούσαν κανέναν κανόνα ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, ακατάλληλες σκαλωσιές, μεγάλα κενά σε ύψη χωρίς καμία προστασία έναντι της πτώσης (ρέλια κλπ.). Επίσης στις 24 Σεπτέμβρη 2015 στο πλοίο «HORIZON»  βρέθηκαν να εργάζονται τρεις ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο συνεργείο «ΠΛΟΙΟΣΚΑΛ» (Κόλλιας) . Κάποια από τα παραπάνω συνεργεία παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους».

Το Συνδικάτο καλεί το υπουργείο Εργασίας να λάβει ως οφείλει άμεσα μέτρα για τις παραπάνω επιχειρήσεις και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «να διερευνήσουν την πορεία των παραβάσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες προκύπτουν από τα δελτία ελέγχων των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, γιατί πολλές από τις Επιχειρήσεις είτε απαλλάσσονται είτε πέφτουν “στα μαλακά”».

Ζητά επίσης  να στηριχτούν με βάση τις προτάσεις του και να αναβαθμιστούν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, «πριν θρηνήσουμε και νέα θύματα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι «οι εργοδότες, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον κλάδο καθώς και την απουσία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και προσπαθούν να επιβάλουν καθεστώς “εργασιακού μεσαίωνα”, όπου δεν θα ισχύουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, κανένας κανόνας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός