Καμιά υποχώρηση! Να μη φτάσει ο νόμος – λαιμητόμος στη Βουλή! Το στίγμα της μάχης που κορυφώνεται για την απεργία στις 4 Φλεβάρη έδωσε το συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα



Η συγκέντρωση στην Ομόνοια

Βήμα κλιμάκωσης και συντονισμού, για να μη φτάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στους ελιγμούς που θα επιχειρήσει με μικροαλλαγές η κυβέρνηση, αποτέλεσε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

 Ταυτόχρονα, από τις ομιλίες, τα συνθήματα και το πλαίσιο πάλης, αναδείχτηκε ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την πολιτική τους ως ο μόνος δρόμος που μπορεί σήμερα να δώσει προοπτική στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

«Δημόσια Ασφάλιση και καθολική, αυτή είναι η απάντηση η ταξική»,ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και μετά στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή.

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους και όλες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενών τους. Να συστρατευθούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών.

 Αλλη λύση δεν υπάρχει: ‘Η τα κέρδη των μονοπωλίων, ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να φτάσει παντού το σύνθημα: «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο!»».

Μέτωπο στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό

Νωρίτερα, τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Κατσιγιάννης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Softex», οι οποίοι στη συνέχεια πήραν θέση στις πρώτες γραμμές της πορείας προς τη Βουλή.

Υπογράμμισε πως το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και πρόσθεσε πως για τους ίδιους λόγους η πολυεθνική ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους στη «Softex». «Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους της «Softex», αλλά και να ανάψουν εστίες αντίστασης σε όλα τα εργοστάσια», είπε.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι«συνένοχοι στην επίθεση που δεχόμαστε είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, η ΓΣΕΕ του υποταγμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα επιστημονικά επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ, που συναίνεσαν διαχρονικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ολοι αυτοί μαζί αποδέχονται την πολιτική της ανταποδοτικότητας, που μεταφέρει τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων».

Από τα μεγάφωνα, την ώρα που κατέφθαναν οι προσυγκεντρώσεις, ακούγονταν από τα μεγάφωνα στην Ομόνοια: «Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να βάλει φραγμό στα νέα μέτρα, που εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ και της κυβέρνησης, που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα».

«Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», ήταν η απάντηση της διαδήλωσης. Στο συλλαλητήριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχε αντιπροσωπεία της κλαδικής των συνταξιούχων της ΠΣΟ. Παραβρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

 Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του:

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να μεγαλώσει και να θεριέψει ένα μεγάλο εργατικό – λαϊκό μπλόκο, που θα βάλει εμπόδια στο νόμο – λαιμητόμο. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα. Αυτή θα είναι μια σημαντική επιτυχία. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με αυτοθυσία, ικανότητα και τέχνη. Κάνουμε στην άκρη τη μοιρολατρία, προσέχουμε τις παγίδες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, δίνουμε περισσότερο θάρρος σε όσους ακόμα φοβούνται.

Εχουμε μια μεγάλη μάχη σε έναν πόλεμο που είναι μπροστά μας. Μπορούμε να την κερδίσουμε! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά το Ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά τα Εργασιακά, θα βάλει εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη επικύρωσε στη Βουλή τον «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη», που δίνει το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες και απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία για Εργασιακά και ΣΣΕ.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός