Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά



Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα «πεντάμηνα»

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»«Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις». Αυτό απάντησε κυνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», που αναδείκνυε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα προβλήματά τους και το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 Μάλιστα, προκλητικά καλεί «τα κράτη – μέλη να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου» για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες και πετάγονται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους για να έρθει η επόμενη φουρνιά, ανακυκλώνοντας την ανεργία, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησής της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε επίσης γαργάρα το αίτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων τους, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα και λέγοντας ότι «θα ζητήσει πληροφορίες από τις εθνικές αρχές».

Αν και είναι γνωστός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ, δεν παύει η απάντηση αυτή να είναι μια ωμή και προκλητική τοποθέτηση που δεν αφήνει σε κανέναν αμφιβολία για το ρόλο της: Ενάντια στους εργαζόμενους για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου… Αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που σπεύδει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, μετατρέποντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.

Πίσω από τα πολλά και παχιά λόγια για το δήθεν ενδιαφέρον της για την «απασχόληση» και την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΕΕ διά στόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτει τι επιδιώκει για τους εργαζόμενους: Μισθούς – ψίχουλα, τετράωρα, «πεντάμηνα», ωράρια – λάστιχο, συμβόλαια της μιας μέρας. Αυτό σημαίνει γενικευμένη ανασφάλεια για ένα κομμάτι ψωμί που χαρίζει αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι επιπλέον πριμοδοτούνται με φορολογικά κι άλλα προνόμια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό, όπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα εξασφαλίσουν πραγματικά σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, η οποία θα υπηρετεί τις ανάγκες τους, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία, για να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για να αποδεσμευτεί ο λαός μας από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου».

Διογκώνεται η «ευελιξία»

Τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης στη μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», το 13μηνο Γενάρης 2015 – Γενάρης 2016, που συμπίπτει χρονικά και με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τις νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας που έγιναν, η πλειοψηφία τους ήταν θέσεις «ευελιξίας». Συγκεκριμένα, μόνο το 44,62% ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 37,54% ήταν μερικής απασχόλησης και το 17,84% ήταν θέσεις εκ περιτροπής εργασίας. Δηλαδή, συνεχίζεται και ενισχύεται η τάση διεύρυνσης της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός