Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες



Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΡΕΤΑΝΙΑΟι κάλπες που έχουν στηθεί σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μονοπωλούν ιδιαίτερα σήμερα και τουλάχιστον ως τα ξημερώματα της Παρασκευής το διεθνές ενδιαφέρον καθώς η πόλωση του εκλογικού σώματος μπροστά στο σημερινό δημοψήφισμα σε σχέση με την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να παίξει το 9% των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος των περίπου 46.500.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Ψηφίζουν οι Βρετανοί υπήκοοι άνω των 18 ετών καθώς και Ιρλανδοί, Μαλτέζοι, Κύπριοι και κάτοικοι χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (πχ του Γιβραλτάρ).

Ανεξάρτητα προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα του δημοψηφίσματος, το βέβαιο είναι πως οι ενδοαστικές κόντρες, εντός και εκτός Βρετανίας, και ιδιαίτερα οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων μονοπωλίων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κα έχουν ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την παραπέρα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η πόλωση και ο διχασμός του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τέτοιος που δεν αφήνει κανέναν να ριψοκινδυνεύσει το αποτέλεσμα. Όλα τα ενδεχόμενα διαφαίνονται ανοικτά, παρά τη σαφή προτίμηση ενός μέρους του βρετανικού τραπεζικού, χρηματιστηριακού κεφαλαίου προς την κατεύθυνση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Είναι ενδιαφέρον πως καμία εταιρεία σφυγμομέτρησης στη Βρετανία δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει έξιτ πολς μετά το κλείσιμο των καλπών στις 22.00 μμ το βράδυ της Πέμπτης (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή τα ξημερώματα μετά τις 4.00 πμ (6.00 πμ ώρα Ελλάδας).

Το βράδυ της Τετάρτης, η εταιρεία «Opinium» ανακοίνωσε πως το 45% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και το 44% κατά και το 9% αναποφάσιστοι.

Πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Μπροστά στον ξεκάθαρο διχασμό των ψηφοφόρων, αλλά και αστικών δυνάμεων αξιωματούχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, άσκησαν και χτες ασφυκτικές πιέσεις για την παραμονή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κλ. Γιούνκερ, σημείωσε ότι η Βρετανία δεν θα είναι ικανή να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου τη σχέση της με την ΕΕ εάν αποφασιστεί η αποχώρησή της από αυτήν και πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φλεβάρη και οι «υποχωρήσεις» της ΕΕ έναντι του Λονδίνου ήταν «ό,τι καλύτερο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως από τη μεριά του είναι έτοιμος «για παν ενδεχόμενο» και έχει πάρει «κάθε προληπτικό μέτρο ώστε να μην προκληθεί πανικός στις αγορές». Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως θέλει τη Βρετανία στην ΕΕ, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε τη Βρετανία «κλειδί για τη διατλαντική ασφάλεια και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού» και πως «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο σε μία ισχυρή ένωση είναι καλό για τη Βρετανία και καλό για το ΝΑΤΟ».

http://www.902.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός