ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Απόηχοι ακτίνων Χ από καταστροφή άστρου έδωσαν την δυνατότητα για την μελέτη μαύρης τρύπας



tidal-disruption

Πριν από περίπου 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια, στην καρδιά ενός μακρινού γαλαξία, η έντονη βαρυτική έλξη μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας κατέστρεψε ένα περαστικό άστρο. Οι ακτίνες Χ που παράχθηκαν σε αυτό το φαινόμενο έφτασαν στη Γη στις 28 Μάρτη 2011 και εντοπίστηκαν από το δορυφόρο Swift της NASA. Μέσα σε λίγες μέρες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη, γνωστή σήμερα ως Swift J1644+57, αντιπροσωπεύει τόσο την «παλιρροϊκή διαταραχή» ενός άστρου, όσο και το ξέσπασμα μιας προηγουμένως ανενεργής μαύρης τρύπας. Οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα στο διαδικτυακό περιοδικό Nature.

Τα αστρικά συντρίμμια που πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα συγκεντρώνονται σε μια περιστρεφόμενη δομή που ονομάζεται δίσκος προσαύξησης. Εκεί το αέριο συμπιέζεται και θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς πριν περάσει τελικά τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας, το σημείο πέρα από το οποίο τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει και οι αστρονόμοι δεν μπορούν να παρατηρήσουν. Ο δίσκος προσαύξησης του Swift J1644+57 ήταν παχύτερος, πιο ταραχώδης και χαοτικός από συνηθισμένους σταθερούς δίσκους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ VIDEO

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός