ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δεύτερη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων



Η ανίχνευση έγινε από το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων με συμβολόμετρο λέιζερ / LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory)

gravitational-waves-2

Οι επιστήμονες που τον Φλεβάρη ανακοίνωσαν την ανακάλυψη – ορόσημο των βαρυτικών κυμάτων, αυτών των κυματισμών στο χωροχρόνο, αποκάλυψαν ότι τα ανίχνευσαν για δεύτερη φορά. Το φαινόμενο φαίνεται να προκλήθηκε και πάλι από ένα ζευγάρι μαύρες τρύπες που συγκρούστηκαν. Οι γιγάντιες βαρυτικές δυνάμεις που εμπλέκονται όταν δύο τέτοια απίστευτα πυκνά αντικείμενα συγκρούονται είναι τόσο καταστροφικές που παραμορφώνουν το χωροχρόνο, προκαλώντας ισχυρά κύματα. Αυτό το δεύτερο εύρημα δείχνει ότι η αρχική δεν ήταν μια απροσδόκητα σπάνια ανακάλυψη.

Αυτά τα κύματα είχαν προβλεφθεί από τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά ποτέ δεν είχαν ανιχνευθεί άμεσα, μέχρις ότου το LIGO τα ανίχνευσε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η δεύτερη παρατήρηση κάνει τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι θα συλλέξουν αρκετά σύντομα περισσότερες πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες. Περισσότερα ευρήματα θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές για τον έλεγχο της σχετικότητας σε ακραία περιβάλλοντα, ενδεχομένως επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ή ακόμα και καταδεικνύοντας έναν βαθύτερο νόμο της φύσης.

gravitational-waves-1

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός