Υγρός τάφος προσφύγων η Μεσόγειος



Περισσότεροι από 3.200 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο σε 25 επιχειρήσεις που έγιναν σε μια μέρα, ανακοίνωσε χτες η ιταλική Ακτοφυλακή. Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οι μετακινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν σε πολέμους, αλλά και από την εξαθλίωση στην οποία έχουν καταδικαστεί οι πατρίδες τους από την εκμετάλλευση των πολυεθνικών μονοπωλίων, ζητώντας καταφύγιο στην ΕΕ, γίνεται από τη Μεσόγειο. Πρόκειται για δρομολόγιο που έχει κοστίσει, μόνο για φέτος, τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Με τις νέες αυτές αφίξεις ξεπερνά τις 80.000 ο συνολικός αριθμός των μεταναστών, στην πλειονότητά τους Αφρικανών, που έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) έχει ανακοινώσει ότι 2.954 πρόσφυγες πνίγηκαν φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους (2.526) καταγράφηκαν στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη βόρεια Αφρική με την Ιταλία. Αλλα 383 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 45 πνίγηκαν στις διαδρομές της δυτικής Μεσογείου και της δυτικής Αφρικής. Ο αριθμός των νεκρών είναι φέτος σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν καταγράφηκαν 1.906 θάνατοι προσφύγων έως τις 30/7.

Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων μέχρι στιγμής φέτος είναι αντίστοιχος με εκείνον του 2015. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 240.884 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης το 2016, συγκριτικά με 220.054 άτομα την περίοδο Γενάρη – Ιούλη του 2015.

Εξάλλου, την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα για βδομάδες, εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, περιγράφει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα, περιμένοντας να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν σε μεγάλα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 661 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα είναι γεμάτες, ενώ μέχρι προχτές εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών σε δομές. Επίσης, το ΕΚΚΑ έλαβε πάνω από το διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας κατά το πρώτο τέταρτο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Με βάση τα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων που επικαλείται το Παρατηρητήριο, πέντε παιδιά βρίσκονταν σε κράτηση για πάνω από 25 μέρες και δύο για πάνω από 45 ημέρες, για περισσότερο δηλαδή από το ανώτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, ο αριθμός των μεταναστών που ακολούθησαν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου και είχαν κυριότερο προορισμό άφιξης την Ελλάδα, ανήλθε τον Ιούνη στους 1.450, καταγράφοντας πτώση 95% σε σχέση με τον Ιούνη του 2015. Οι Σύροι συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων στην Ελλάδα και ακολούθησαν οι Πακιστανοί, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.

Αντίθετα, οι μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο παρέμειναν υψηλές τον Ιούνη, με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα να είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με τον Μάη του 2016. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 69.500 και εκτιμάται ότι είναι σε παρόμοια επίπεδα με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από ένα χρόνο.

http://www.rizospastis.gr

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός