81η ΔΕΘ: Η ομιλία του Λεωνίδα Στολτίδη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ



Η κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε από τον Λεωνίδα Στολτίδη, στέλεχος του Μετώπου.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι,

Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρωνόμαστε στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», «Μαρινόπουλος», τους εργαζόμενους των «Λιπασμάτων Καβάλας» και όλους όσους βρίσκονται στον αγώνα κόντρα στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής.

Μαζί με τους συμμάχους μας αγρότες, ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο, χωριό και γειτονιά, σχολή. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για ανατροπή, το σύνθημά μας. Ή εμείς ή τα μονοπώλια. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Εδώ από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε αντεπίθεση διαρκείας με το δικό μας σχέδιο κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων να μας κάνουν σύγχρονους δούλους. Προετοιμάζουμε τους νέους μεγάλους αγώνες για τη ζωή μας και τις δικές μας ανάγκες, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κόντρα στις επιδιώξεις και τη στρατηγική της καπιταλιστικής μεγαλοεργδοσίας. Ξεκινάμε αντεπίθεση δυναμώνοντας τις εστίες αντίστασης, με φιλοδοξία να ανάψουν φωτιές αγώνα παντού. Κλιμακώνουμε με σχέδιο και απόφαση για σκληρή αναμέτρηση. Δουλεύουμε δραστήρια για να δοθεί απεργιακή απάντηση με απόφαση και συμμετοχή από κάθε χώρο και κλάδο.

Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», θέλοντας να μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος.

Λένε ότι μπορεί να χρειάστηκε να πάρουν επώδυνα μέτρα, να μειωθούν οι συντάξεις, να έχασες το ΕΚΑΣ, να μην καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά οι επενδύσεις έρχονται, οι στόχοι ξεπερνιούνται, πετύχανε τετραπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται ανάκαμψη, θα ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι.

Τα ίδια επιχειρήματα που έλεγαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τα ίδια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι οι θυσίες μας πιάνουν τόπο.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή…

Η ανάκαμψη που μας τάζουν είναι για τα κέρδη των λίγων, βασική της προϋπόθεση είναι η χειροτέρευση της δικής μας ζωής, το θάψιμο των δικαιωμάτων μας.

Έχουμε πείρα από τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Έχουν πείρα τα εκατομμύρια που πήραν τα «μπιλετάκια» εφορίας, ΕΝΦΙΑ και θα μετράνε τη ζωή τους σε δόσεις τους επόμενους μήνες.

Έχουν πείρα οι 48.000 χιλιάδες οικογένειες που δεν θα βρουν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους.

Έχουν πείρα οι χιλιάδες που βίαια η δουλειά τους έγινε από 8ωρη, δύωρη και τρίωρη, που οι μέρες εργασίας τους έγιναν από πέντε, τρεις και δύο την εβδομάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι χιλιάδες που πίστεψαν ότι δεν θα εκποιηθεί η δημόσια περιουσία και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, τη μερική απασχόληση, την απλήρωτη δουλειά, την εξοντωτική εντατικοποίηση. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, του λιμανιού, της ΕΛΒΟ, του ΟΑΣΘ και των άλλων χώρων. Έχετε πολύ πικρή πείρα. Θυμηθείτε πόσες φορές σας εξαπάτησαν, σας κορόιδεψαν! Κάντε στην άκρη τη μοιρολατρία και τις ηγεσίες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ελάτε στον αγώνα με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι χιλιάδες που λόγω της νέας υποχρηματοδότησης της Υγείας – Πρόνοιας δεν βρίσκουν γιατρούς, μηχανήματα ακόμα και γάζες στα νοσοκομεία.

Οι εκατοντάδες κάθε μέρα που τους κόβουν το ρεύμα, το νερό.

Έχουν πείρα οι συνταξιούχοι που με την Τρίτη και φαρμακερή τους σακάτεψαν τη σύνταξη.

Οι εκατοντάδες ανάπηροι που τους έκοψαν το επίδομα.

Οι χιλιάδες απλήρωτοι από 5 έως 12 και βάλε μήνες!

Τώρα λένε στους άνεργους που 9 στους δέκα δεν έχουν καμία προστασία ούτε επίδομα, τέρμα και στο επίδομα ανεργίας, θα το δίνουν πλέον στους εργοδότες για να σε παίρνουν στη δουλειά. Δηλαδή θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε! Θα το δεχτούμε; Θα συμβιβαστούμε;

Έχουν πείρα όμως από τη «δίκαιη ανάπτυξη» και οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο όνομα της ανάπτυξης, τους απαλλάσσει από φόρους, από εισφορές στα ταμεία, τους δίνει φθηνότερο ρεύμα, τους παραδίδει έτοιμες υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, μεταφορές, αμυντικές βιομηχανίες) και πάνω από όλα τους χρηματοδοτεί και τους μισθούς πείνας, κινεί γη και ουρανό ώστε να παραπλανήσει για ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Έχουμε καθαρό πλέον ότι η όποια ανάπτυξη δε θα είναι για εμάς και τα παιδιά μας! Το βλέπουμε, το ζούμε. Στήνεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, πάνω στην πάμφθηνη δουλειά. Επομένως, η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, με την επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αποτελεί το μονόδρομό τους για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων.

Χτες με πρωτοβουλία Τσίπρα στήθηκε μια παράσταση για τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης για να μας πείσουν ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, ο λύκος να γίνει πρόβατο. Ότι η ΕΕ της ανεργίας και της βαρβαρότητας, της καταστολής, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, του καπιταλισμού μπορεί να γίνει ανθρώπινη. Πολύ καλά λέει ο λαός μας, δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Αυτοί που θα αλλάξουν την ΕΕ είναι ο Ολάντ που τσάκιζε εργαζόμενους και εργατικά δικαιώματα όλο το καλοκαίρι, ο Ραχόι των πλειστηριασμών, ο Ρέντσι και τα άλλα παιδιά των μνημονίων για την υπηρέτηση των τραπεζιτών και των βιομηχάνων των πλουτοκρατών των χωρών τους.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό μας, για όλους τους λαούς του κόσμου. Πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές εστίες σε αρκετές γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Αποδεικνύεται ο πολύ επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές μεγαλώνουν τον καυγά μεταξύ τους για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, των πηγών ενέργειας και πλούτου. Συμπεριφέρονται όπως οι λύκοι απέναντι στη λεία με θύματα τους λαούς, με καταστροφή πόλεων, χωρών, με ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι με τις απαράδεκτες συμφωνίες τους μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα όταν γλιτώσουν το μαχαίρι και τον πνιγμό στο Αιγαίο. Τώρα μέτρα για τους πρόσφυγες. Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι πανηγύριζαν για τη συμφωνία της ΕΕ.

Κανένας λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών, των καπιταλιστών. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Απεμπλοκή της χώρας.

Νέα βάρβαρα μέτρα έρχονται!

Η κυβέρνηση επιχειρεί με τη γνωστή προπαγανδιστική εκστρατεία του ψέματος και της απάτης, στην οποία έχουν πάρει χρυσό μετάλλιο, «της ανάπτυξης που έρχεται», να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζεται και της νέας εκταμίευσης των 2,8 δισ.

Βιομήχανοι και μεγαλοεργοδοσία ακονίζουν τα νύχια τους για την ομπρέλα μέτρων πάνω στα Εργασιακά, μπροστά στη νέα διαπραγμάτευση.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τα συνεχόμενα βάρβαρα μέτρα να προσπεράσουν τις γνωστές «Σειρήνες» εφησυχασμού και παραπλάνησης που γιγαντώνονται ξανά απ’ το βήμα της ΔΕΘ, να απαλλαγούν από τις λύσεις που αναδεικνύουν την κυβερνητική εναλλαγή ως φάρμακο πάσας νόσου! 

Μετά τη νομοθέτηση του «κόφτη» και το νέο κύμα φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, μετά την παράδοση της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας στα funds και τις νέες φοροαπαλλαγές, αμέσως μετά την «ταφόπλακα» στην Κοινωνική Ασφάλιση και την τροφοδοσία με ζεστό χρήμα και τζάμπα εργασία σε βιομηχάνους – εφοπλιστές – μεγαλοεργοδοσία, άνοιξε η όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου για νέες βάρβαρες ανατροπές στους μισθούς, στις συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η «ανάπτυξή» τους δεν έχει τέλος αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.

Αποδεικνύεται στην πράξη και με τα νέα μέτρα που βγαίνουν στο προσκήνιο πως οι απαιτήσεις του κεφαλαίου γίνονται νόμοι του κράτους την επόμενη στιγμή!

Κυβέρνηση – εργοδοσία και ξεπουλημένοι εργατοπατέρες σε αγαστή συνεργασία επιβάλουν το θάψιμο των δικαιωμάτων μας.

Χωρίς χάσιμο χρόνου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα πλαίσια της «εθνικής» γραμμής έτρεξε να συμφωνήσει με τους βιομηχάνους του ΣΕΒ, ότι φταίνε οι εργαζόμενοι για την οικονομική κρίση διότι είχαν ψηλούς μισθούς, ότι πρέπει να επιδοτήσει το κράτος τους εργοδότες με τσάμπα εργασία των 586 ευρώ για να μειωθεί η ανεργία, ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι «μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις», ότι το λοκ-άουτ είναι «ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες».

Μπορεί κανένας να εμπιστευτεί αυτές τις δυνάμεις; Να έχει την αυταπάτη ότι αυτές οι ηγεσίες θα μπουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης; Για την ενότητα των εργαζομένων κόντρα στην σκληρή εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους;

Οι ηγεσίες αυτές απαρτίζονται από δυνάμεις σε μεγάλες ομοσπονδίες και συνδικάτα, από παρατάξεις των ίδιων των κομμάτων που έφεραν τα πακέτα των αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων, την ΠΑΣΚΕ, την ΔΑΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αποχρώσεις και τις διάφορες συνιστώσες του, παλιές και καινούργιες όπως η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συνεχίζουν σε κάθε χώρο να σπέρνουν την απογοήτευση και το συμβιβασμό. Ορισμένα παραδείγματα: Στη «ΜΕΒΓΑΛ» η πλειοψηφία του σωματείου έβαλε υπογραφή για 15% μειώσεις μισθών με εκβιασμό την αποπληρωμή δεδουλευμένων μηνών. Στον ΟΑΣΘ διοίκηση και κυβέρνηση εμπαίζουν τους εργαζόμενους με αντιπαράθεση που στοχεύει την υποχώρηση σε μισθούς και δικαιώματα και η ηγεσία του σωματείου κάνει κινητοποιήσεις στα λόγια χωρίς συμμετοχή. Στο μετρό η πλειοψηφία της διοίκησης κουβέντα δεν λέει για σταθερή εργασία και ΣΣΕ. Στο λιμάνι οι ίδιες δυνάμεις κάνουν προτάσεις για επιχειρηματική ανάπτυξη στις προβλήτες μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Στην ΕΛΒΟ καλλιεργούν την αναμονή για την τελική απόφαση της κυβέρνησης και εμμέσως συμφωνούν για μερική ιδιωτικοποίηση, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και εμπλοκή των δραστηριοτήτων στα Νατοϊκά συμφέροντα. Ταυτόχρονα προκειμένου να διατηρήσουν τους αρνητικούς για τους εργαζόμενους συσχετισμούς φτιάχνουν αρχαιρεσίες μαϊμού μαζί με την εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Μαζί με την άνοδο της πάλης μας να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια. Χρόνια τώρα έχει ταλαιπωρηθεί το εργατικό κίνημα από αυτές τις δυνάμεις. Απαξιώνουν τα συνδικάτα, απομακρύνουν τους εργαζόμενους τους κρατούν διαιρεμένους με βάση την εργασιακή σχέση, το μισθό, απομακρύνουν τους νέους.

Υπάρχει λύση;

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη ισχυροποιήσει, ανασυντάξει το κίνημα της, δυναμώσει την πάλη της ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν την ζωή μαύρη, ενάντια στους επιχειρηματίες και τα κόμματά τους.

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δυναμώσουν και ενισχύσουν την συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει.

Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση, να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.

Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα.

Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ένωσή τους, την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι έχουμε πλέον την πείρα.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά, αγωνιστικά!  Όχι μόνο να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς που επιχειρούνται για να προετοιμάσουν τα νέα μέτρα αλλά να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εδώ και τώρα είναι ανάγκη να μπει μπροστά το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους. Να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, στη σταθερή εργασία, στην Ασφάλιση. Να δυναμώσουν την οργάνωσή της σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα απομονώνοντας τους ανθρώπους της εργοδοσίας που βρίσκονται στις γραμμές της εργατικής τάξης. Να ηττηθεί η στρατηγική του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στους πιο πρόσφατους αγώνες έγινε τεράστια προσπάθεια, έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της Λαϊκής Συμμαχίας. Ενισχύθηκαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργατών με τα λαϊκά στρώματα, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες.

Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, με πρωτοβουλία και σχέδιο, το κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνητικών κομμάτων. Μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο, να φτάσει σε σημείο να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, τη βαρβαρότητά τους, να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, η εργατική τάξη, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που υποφέρουν, οφείλουν, να οργανωθούν, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργάτες στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, διαχωρίζοντας τις δυνάμεις τους από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ξεκινάμε με δύναμη από το δίκιο μας και απόφαση για σκληρό αγώνα! Με οργάνωση παντού για να έρθουν τα πάνω κάτω»!

http://www.902.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός