«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΥΠΠΟ Δουλειά με μισθούς πείνας και «μπλοκάκια» στην ψηφιοποίηση κινητών μνημείων



 

 

ypourgeio-politismou
Μισθούς πείνας και δουλειά με μπλοκάκι ή και με το κομμάτι προωθούν οι ανάδοχες εταιρείες που ανέλαβαν ένα μέρος του έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων σύμφωνα με καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας και των Συνεργαζόμενων» του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Όπως σημειώνει σε καταγγελία της προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, οι αμοιβές που προωθούνται είναι μικρότερες και από τη Συλλογική Σύμβαση και από το ενιαίο μισθολόγιο και απαιτεί οι εργαζόμενοι να προσληφθούν ως αρχαιολόγοι με σύμβαση εργασίας.

Η ΔΑΣ – Σ καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που γίνονται την Κυριακή 2 Οκτώβρη και σε ενίσχυσή της, τονίζοντας την ανάγκη για ένα αγωνιστικό σωματείο που θα μπει μπροστά και με μαχητική διάθεση θα διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια (Ολόκληρη η ανακοίνωση στα Συνημμένα Αρχεία)

Ολόκληρη η καταγγελία προς τον Αρ. Μπαλτά είναι η εξής:

«Το έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων αφορά μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων αρχαιολόγων από το ξεκίνημά του έως και τώρα, που πλέον ένα μέρος του έχει περάσει στα χέρια αναδόχων-εταιρειών. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι προσλήψεις και οι ατομικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων για το μισθολογικό κομμάτι, αλλά και για την ίδια τη σύμβαση. Το έργο αυτό ενώ είναι ευθύνη Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και του ίδιου του ΥΠΠΟΑ, έχει περάσει στα χέρια 5 αναδόχων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δώσει κομμάτι του έργου σε υπεργολάβους. Οι εταιρείες ευθαρσώς προτείνουν δουλειά με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και πολλές φορές με μπλοκάκι ή και δουλειά με το κομμάτι (φασόν).

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν εργολάβοι που δίνουν 600 ευρώ, χωρίς το ένσημο του αρχαιολόγου, άρα δε θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία. Οι αμοιβές, τις οποίες προσπαθούν να επιβάλουν στους συναδέλφους, απέχουν πολύ τόσο από τη ΣΣΕ του Σωματείου μας όσο ακόμα και από το ενιαίο μισθολόγιο. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι συνάδελφοι θα δουλεύουν πλάι-πλάι με άλλους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ) ύστερα από προκήρυξη και οι οποίοι αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο για την ίδια εργασία. Δημιουργούνται λοιπόν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων, ενώ συνολικά όλοι μας, ανεξάρτητα από εργοδότη (εργολάβοι, ΥΠΠΟΑ), παραμένουμε σε εργασιακή ομηρία, κακοπληρωμένοι έτσι κι αλλιώς, ενώ δεν αναγνωρίζονται ούτε καν τα προσόντα μας, αφού μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν μετράνε στη μισθολογική κατάταξη. Τέλος επισημαίνουμε ότι και οι συνάδελφοι που δουλεύουν για τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων αντιμετωπίζουν συνεχή ανασφάλεια με τις μηνιαίες και δίμηνες ανανεώσεις των συμβάσεών τους, ενώ αντιμετωπίζουν και συστηματικές καθυστερήσεις πληρωμών.

Ως προς το μπλοκάκι, μας ζητάνε πατώντας στην ανάγκη μας για δουλειά, αφού πολλοί από εμάς είμαστε άνεργοι για πολύ καιρό, να δουλέψουμε ως εξωτερικοί συνεργάτες. Δηλαδή θα δουλεύουμε για ψίχουλα, αφού τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στη δυσβάσταχτη φορολογία, δεν θα έχουμε καμία προστασία και στο τέλος δεν θα πάρουμε ούτε ταμείο ανεργίας. Επιπλέον, σε περίπτωση που λένε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουμε ΟΑΕΕ, αυτό σημαίνει απλά ότι θα δουλεύουμε ανασφάλιστοι. Θα κερδίζουν λοιπόν οι εταιρείες από το πάρτι της εργολαβίας και εμείς, που για άλλη μια φορά θα βγάλουμε τη δουλειά με πίεση χρονοδιαγραμμάτων και με αφόρητες συνθήκες, θα πάρουμε ελάχιστα.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που μας διαφημίζετε, καθώς οι πρακτικές αυτές ξεκίνησαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εσείς τις συνεχίζεται απαρέγκλιτα. Πρόκειται για πολιτική απόφαση πλήρους εργολαβοποίησης και εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν συνειδητά παραδίδετε κομμάτι-κομμάτι τον πολιτισμό στους εργολάβους με ομήρους τους εργαζόμενους. Οι δικαιολογίες για κατάσταση που απλά βρήκατε και είστε αναγκασμένοι να συνεχίσετε, η «σκληρή διαπραγμάτευση» και οι «κόκκινες γραμμές», καθώς και ο «ρεαλισμός» στον οποίο μας καλείτε να σκύψουμε το κεφάλι, αποδεικνύει ότι έχετε διαλέξει στρατόπεδο. Υπηρετείτε τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, φορτώνοντας τα βάρη της «ανάπτυξής» στις πλάτες των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

– Οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι που θα δουλέψουν να προσληφθούν κανονικά σαν αρχαιολόγοι με σύμβαση εργασίας και όχι σαν εξωτερικοί συνεργάτες (μπλοκάκι), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

– Η αμοιβή τους να είναι αντίστοιχη με τη ΣΣΕ του Σωματείου μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάτω από το ενιαίο μισθολόγιο, ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους.

– Το ωράριο εργασίας δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το ωράριο των Εφορειών (πενθήμερο – οκτάωρο).

– Στους συναδέλφους που θα μετακινηθούν στην περιφέρεια εκτός τόπου κατοικίας να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής.

Φυσικά τα παραπάνω αιτήματα αποτελούν την ελάχιστη δυνατή αντιμετώπιση στα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση στην υποστελέχωση των Εφορειών, την ομηρία και την ανασφάλεια των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε την εργολαβοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών.

Απαιτούμε:

– Όλα τα έργα να εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ, με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από τις Εφορείες και την εκάστοτε αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, χωρίς αναθέσεις σε εργολάβους.

– Καμία επιχειρηματική δράση στην πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας. Ανάπτυξη του πολιτισμού για τη μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, με δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ.» (Η καταγγελία επισυνάπτεται και σε μορφή pdf)
.

Συνημμενα Αρχεια

PDF icon Η καταγγελία προς τον Αρ. Μπαλτά

PDF icon Η ανακοίνωση της ΔΑΣ – Σ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός