ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ζελατινώδης εισβολέας απειλεί τα ψάρια της Μεσογείου



 

mnemiopsis-leidyi
Το κτενοφόρο «Mnemiopsis leidyi» καταβροχθίζει το πλαγκτόν και ανατρέπει την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Πηγή: Newscientist

Ένα ζελατινώδες πλάσμα σαν μέδουσα, το οποίο είχε προκαλέσει παλαιότερα κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, πολλαπλασιάζεται εκτός ελέγχου στην Αδριατική Θάλασσα και απειλεί, τόσο την αλιευτική βιομηχανία, όσο και τα οικοσυστήματα.

Το κτενοφόρο «Mnemiopsis leidyi» είναι ένα οβάλ διάφανο πλάσμα που τρέφεται με πλαγκτόν και πιθανότατα έφτασε στη Μεσόγειο ως λαθρεπιβάτης στο νερό που χρησιμοποιούν τα πλοία ως έρμα, αναφέρει το περιοδικό «New Scientist».

To ίδιο είχε συμβεί το 1982 στη Μαύρη Θάλασσα. Το ξενόφερτο είδος πολλαπλασιάστηκε ανεξέλεγκτα και καταβρόχθισε το πλαγκτόν με το οποίο τρέφονται πολλά είδη ψαριών, προκαλώντας μεταβολές από τη βάση μέχρι την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Σε περιόδους εκρηκτικής αύξησης των κτενοφόρων, η θάλασσα έμοιαζε με σούπα από ζελατίνη: «Υπήρχαν φορές που η πυκνότητα του πληθυσμού έφτανε τα 500 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει ο Davor Lučić, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Παράκτιας Έρευνας της Κροατίας, η οποία έχει πληγεί από τον εισβολέα μαζί με την Ιταλία. «Οι εκτιμήσεις έγιναν μόνο για τα ενήλικα άτομα, αλλά υποθέτουμε ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότεροι αριθμοί νεαρών ατόμων».

Τα τελευταία χρόνια το είδος εντοπίζεται και στην Κασπία και την Βαλτική, ενώ από το 2005 έχει γίνει μόνιμος κάτοικος και της Αδριατικής. Το θετικό είναι ότι τα νερά της Αδριατικής ανανεώνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα και θεωρούνται πιο υγιή, κάτι που ίσως περιορίσει τις επιπτώσεις. Στην Αδριατική υπάρχει πλέον και ένα άλλο ξενόφερτο κτενοφόρο, με την ονομασία «Beroe ctenophore», το οποίο θεωρείται ο βασικότερος φυσικός θηρευτής του «Mnemiopsis leidyi».

Αν και δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες ανησυχούν από τη νέα έκρηξη σε «Mnemiopsis leidyi» επειδή έχει ήδη καταστρέψει τα αποθέματα ιχθύων Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση είναι σοβαρή, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αδριατική εισβολή δεν είναι τόσο καταστροφική, όσο εκείνη της Μαύρης Θάλασσας.
Ειδησεογραφική Πηγή :Newscientist

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός