«Τίτλοι τέλους» για τo διαστημικό σκάφος «Rosetta»



esa-diasthmoploio-rosetta
Η διαστημοσυσκευή «Rozetta» (Φωτό ΑΡ)

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Rosetta» προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε, υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα, από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της «Rosetta» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Η σημερινή θεαματική προσεδάφιση-σύγκρουση ήταν η τελευταία πράξη της πολυετούς διαστημικής αποστολής που τους τελευταίους 26 μήνες βασίσθηκε στη στενή συνύπαρξη της «Rosetta» με τον κομήτη 67P.

«Κυνηγός» κομητών

Η αποστολή της «Rosetta» αποφασίσθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Οι κομήτες, που εμφανίσθηκαν εδώ και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, περιλαμβάνονται στα πιο πρωτόγονα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος. Η αποστολή, που στοίχισε 1,4 δισ. ευρώ, επέτρεψε τη συλλογή πλούσιας συγκομιδής δεδομένων που θα δώσουν τροφή στους επιστήμονες για πολλά χρόνια. Η ευρωπαϊκή αποστολή σημαδεύτηκε από τις περιπέτειες του μικρού ρομπότ «Philae» που προσεδαφίστηκε πανηγυρικά το Νοέμβρη του 2014 στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Tchourioumov-Guerassimenko. Έπειτα από μερικές αναπηδήσεις, το ρομπότ σταθεροποιήθηκε, αλλά ξαπλωμένο στο πλευρό σε μία σκιερή πλευρά του κομήτη. Από τον Ιούλη του 2015 είναι σιωπηλό, ενώ στις 27 Ιούλη, η «Rosetta» διέκοψε κάθε επικοινωνία με το μικρό ρομπότ.

Με 7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ της, η «Rosetta» ετέθη σε τροχιά το 2004 και συνόδευσε τον κομήτη Τσούρι από τον Αύγουστο 2014, ο οποίος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ήλιο. Τα ηλιακά πάνελ της δέχονταν όλο και λιγότερο ηλιακό φως και άρχισε να χάνει ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε, κατά συνέπεια, να θέσει τέλος στην περιπέτεια όσο συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της «Rosetta».

comet-67p-churyumov-gerasimenko

Ο κομήτης 67P/Tchourioumov-GuerassimenkoΟ κομήτης 67P/Tchourioumov-Guerassimenko

 

«Τίτλοι τέλους»

Το τελευταίο της «show» παίχτηκε σε απόσταση 700 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ξεκίνησε χθες το βράδυ όταν, σε μία στιγμή που βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Τσούρι, η «Rosetta» φούλαρε τους κινητήρες της για τρία λεπτά για να μπει σε τροχιά που θα την οδηγούσε απευθείας σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη.

Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος άρχισε μία αργή κάθοδο που διήρκεσε 14 ώρες. Στην αρχή, με ταχύτητα 30 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο και στη συνέχεια εξαιτίας της έλξης του κομήτη με ρυθμό 90 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο (3,2 χιλιόμετρα/ώρα), δηλαδή την ταχύτητα του ανθρώπινου βαδίσματος.

Η «Rosetta» δεν είχε κατασκευασθεί για να προσεδαφίζεται. Όμως, οι μηχανικοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η επαφή του διαστημικού σκάφους με τον κομήτη να είναι όσο γίνεται πιο «μαλακή». «Είναι προγραμματισμένο να σβήσει μόλις έλθει σε επαφή με την επιφάνεια του κομήτη. Μετά, θα έχει τελειώσει», εξήγησε χθες, ο Σιλβέν Λοντιό.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός