ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΛΗΡΩΣΙΑΣ



ΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!           Θεσσαλονίκη 1-7-2016

ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΛΗΡΩΣΙΑΣ

Συνάδελφοι-σσες, όσοι παραβρέθηκαν στη Γ. Συνέλευση -αλλά και όλοι οι υπόλοιποι- λίγο-πολύ κατάλαβαν ότι αρχίζει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.
Η πλειοψηφία της διοίκησης παρόλες τις διακηρύξεις και τις αγωνιστικές κορόνες δεν μπόρεσε να κρύψει την ανυπαρξία αγωνιστικής αντίδρασης μέχρι τώρα ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου για νέες μειώσεις μισθών κάτι που επισήμανε η ΔΑΣ από το βήμα της Γ. Συνέλευσης.
Ο πρόεδρος -εν όψει του νέου νόμου για τα εργασιακά- δήλωσε με νόημα: «..θα είμαστε στο απυρόβλητο;… θα αντέξουμε, πόσο;..» προετοιμάζοντας έτσι τους εργαζόμενους για ότι επακολουθήσει…
Κουβέντα δεν είπε για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις ευθύνες Ε.Ε., ΔΝΤ και κυβερνήσεων στην εξαθλίωση του λαού.
Ακούσαμε τον πρόεδρο του Συνδικάτου να δικαιώνει την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη (1990-1993) και τον Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτση για τις αντεργατικές επιλογές τους!! (Ούτε οι εργοδότες δεν μιλάνε με τόσο καλά λόγια για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους)
Τέλος πρότεινε η Γ. Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει την διοίκηση για απεργιακές κινητοποιήσεις+επισχέσεις εργασίας όποτε αυτό χρειαστεί εάν ο ΟΑΣΘ δεν αποδώσει στους εργαζόμενους τους μισθούς και ότι άλλα επιδόματα υπολείπονται μέχρι 15 Ιουλίου.

Η ΔΑΣ συμφώνησε με την πρόταση του προεδρείου για απεργιακές κινητοποιήσεις και κατέθεσε δική της συγκεκριμένη πρόταση που κατέληγε στο ότι εφόσον ο ΟΑΣΘ δεν καταβάλει τη μισθοδοσία μέχρι την Παρασκευή 15-7-2016 τότε την Δευτέρα 18-6 οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας στο μέσο της βάρδιας (10:00-14:00) και να συγκεντρωθούν για έκτακτη Γ. Συνέλευση στο ΕΚΘ για ενημέρωση και περαιτέρω αποφάσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου παράτυπα και χωρίς να το δικαιούται -σύμφωνα με το πρόγραμμα που ψήφισε η Γ. Συνέλευση- πήρε αμέσως μετά τον ομιλητή της ΔΑΣ το μικρόφωνο και απαντώντας στην πρόταση της ΔΑΣ ανέφερε ότι την Παρασκευή 15-6 θα γίνει Διοικητικό Συμβούλιο και από Δευτέρα 18-6 Απεργίες…… Άρα λοιπόν η πίεση της ΔΑΣ πιάνει τόπο και μένει να δούμε ποιά απόφαση θα υλοποιήσει το προεδρείο.
Θα πάμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με συγκέντρωση-διαδήλωση-διαμαρτυρία ή σε «συνεννοημένη» με τον ΟΑΣΘ επίσχεση εργασίας με μάντρωμα των εργαζομένων στα Αμαξοστάσια και απόλυτη ισυχία στην πόλη;;

Μελανό σημείο της Γ. Συνέλευσης οι-για πολλοστή φορά- απαράδεκτες για δημόσιο λόγο ρατσιστικές αναφορές του προεδρείου εναντίον των Εβραίων του τύπου: «…και ο Θεός έχει κάνει λάθη και έκανε τους Εβραίους..», «…ντρέπομαι που είμαι εδώ μέσα…» (σ.σ. εννοούσε την μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ όπου γίνονται οι Γ. Συνελεύσεις που φέρει το όνομα του Αβραάμ Μπεναρόγια*).
Επίσης κρίνουμε ότι δεν βοηθάνε την συζήτηση χαρακτηρισμοί ενεντίων αντιπάλων συνδικαλιστών του τύπου: «Τατιάνα Στεφανίδου». Υπάρχουν επιχειρήματα ένθεν και ένθεν και η πορεία όλων μας στον χώρο του ΟΑΣΘ είναι γνωστή.
Η ΔΑΣ προειδοποιεί τους συναδέλφους στον ΟΑΣΘ ότι εάν δεν απεγκλωβιστούν έγκαιρα από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν την ηττοπάθεια, το μίσος, και τη συνεργασία με τους εργοδότες, θα βλέπουν τα εργασιακά και τα μισθολογικά τους δικαιώματα τους να ξεπουλιούνται χωρίς καμιά αντίδραση.(Σημειώστε το αυτό)!!
Η ΔΑΣ καλεί τους συναδέλφους στον ΟΑΣΘ να συσπειρωθούν μαζί της και να αγωνιστούν για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Όποιος δεν μοιράζετε τον αγώνα, θα μοιραστεί την ήττα!
* Το 1909 στο πολυεθνικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης πριν την απελευθέρωση από τους Τούρκους, αρχικά Εβραίοι και Βούλγαροι εργάτες ίδρυσαν την πρώτη πολιτική-συνδικαλιστική οργάνωση της πόλης με το όνομα Φιντερασιόν ενώ αργότερα συμμετείχαν και Έλληνες εργάτες. Ο Αβραάμ Μπεναρόγια ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης της Φιντερασιόν και το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης χρωστάει πολλά σε αυτόν…..

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός