«Μ’ ένα γλυκό του κουταλιού» και έμπνευση από την προσφυγιά και τη μετανάστευση (VIDEO)



«Μ’ ένα γλυκό του κουταλιού», ονομάζεται το νέο τραγούδι του Αποστόλη Μωραΐτη, εμπνευσμένο από το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών. 

Όπως το περιγράφει ο ίδιος με δικά του λόγια:

«Από τη Μέση Ανατολή έως την Ανατολική Μεσόγειο, ορδές προσφύγων και μεταναστών ξεχύνονται στις ακτές της Ελλάδας, άλλοι νεκροί και άλλοι ζωντανοί,  με σκοπό ένα καλύτερο αύριο στην «ανεπτυγμένη» Δύση.  Το φαινόμενο αυτό  έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Τα ιμπεριαλιστικά κανόνια του πολέμου στις χώρες αυτές αναγκάζουν το ξερίζωμα των λαών προς όφελος των μονοπωλίων και όχι για τη δήθεν σωτηρία των λαών αυτών από τους ντόπιους κατακτητές. 

Ένα από τα εκατομμύρια θύματα αυτής της κατάστασης ήταν και το τρίχρονο παιδί από τη Συρία, ο Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος φορούσε ένα κόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτς, κειτόταν μπρούμυτα στην άμμο όταν τον φωτογράφησε ο φακός. Αυτό το παιδί  γεννήθηκε εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και δεν έζησε τίποτε άλλο παρά μόνο τον φόβο.

Ορμώμενος από τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν έγραψα το «Μ’ ένα γλυκό του κουταλιού» που περιγράφει βέβαια την ιστορίας μιας μάνας και των παιδιών της,  που δεν είχαν μεν την τύχη του Αϊλάν, αλλά …η δική τους προσφυγιά δεν τέλειωσε ακόμα…».

Μουσική – στίχοι – ερμηνεία: Αποστόλης Μωραΐτης

Ενορχήστρωση: Αποστόλης Μωραΐτης, Περικλής Μαλακατές

Ενορχήστρωση στις κιθάρες: Γιώργος Θεοφάνους (KollektivA)

‘Επαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Τσιμπλάκης – τύμπανα, Περικλής Μαλακατές – μπάσο, Γιώργος Θεοφάνους (KollektivA) – ηλ. κιθάρα, ακ. κιθάρα, Δημήτρης Λιάσκος – φλάουτο, Αποστόλης Μωραΐτης – ούτι, φωνή 

Ηχογράφηση/Μίξη/mastering: Γιώργος Θεοφάνους (KollektivA)

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο των KollektivA

Την επιμέλεια του βίντεο την είχε ο Δημήτρης Στεφανής.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός