Πλημμύρισε ξανά η Μάνδρα που θρήνησε 24 νεκρούς το Νοέμβρη (ΦΩΤΟ)



Πηγή: Eurokinissi


Τις μνήμες από τις πλημμύρες του περσινού Νοέμβρη, όπου 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μάνδρα, «ξύπνησε» η νεροποντή σε Μάνδρα, Ν. Πέραμο και Μέγαρα. Από τη βροχόπτωση πλημμύρισαν πάλι οι οδοί Κοροπούλη και Ρόκα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 35 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα κύρια στην πόλη της Μάνδρας. Πραγματοποίησε δε και εννέα παροχές βοήθειας. Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θήβας από τον κόμβο της Μάνδρας και στην ΠΕΟ Αθήνας – Κορίνθου στο 34ο χλμ., αλλά και στις οδούς Κοροπούλη και Ρόκα όπου το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Το 2017 εκτός από τη Μάνδρα εικόνες καταστροφής καταγράφηκαν και σε Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μέγαρα και Μαγούλα. Οι πυροσβέστες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στις εκατοντάδες κλήσεις που είχαν γίνει από πολίτες που είτε είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους είτε είχαν πλημμυρίσει τα σπίτια τους. Η Πυροσβεστική με 50 οχήματα και 120 άνδρες, πλέον της ΕΜΑΚ που διέθετε άλλους 70, είχε πραγματοποιήσει 30 διασώσεις, απαντλώντας ύδατα από 352 χώρους.

Καθοριστικό ρόλο για όσα είχαν συμβεί το 2017, οπότε είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους οι οδοί Κοροπούλη και Αγ. Αικατερίνης, ήταν το κλείσιμο ρεμάτων και κυρίως το κλείσιμο των φυσικών δρόμων, ως αποτέλεσμα και της τσιμεντοποίησης, αλλά και οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στο όρος Πατέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, το μη καθαρισμό των φρεατίων και των μπαζών δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της βροχής, η οδός Κοροπούλη είχε μετατραπεί σε χείμαρρο με 1,5-2 μέτρα νερό και μπάζα.

Ειδικά για αυτόν το δρόμο είχαν πραγματοποιηθεί τρία δημοτικά συμβούλια με θέμα την κατασκευή πεζοδρομίων, την ώρα που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθετε ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σοβαρό πρόβλημα υπήρξε και στη διαδικασία αποχώρησης εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής. Καταστράφηκαν 487 οχήματα.

Επιπλέον, ειδικότερα, στη Μάνδρα τον περσινό Νοέμβρη είχαν διεξαχθεί 1.470 αυτοψίες συνολικά και τα 1.064 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν είχαν πληγεί και έχρηζαν αποζημίωσης. Επρόκειτο για 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικούς χώρους, οκτώ δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες – υπόγεια. Σε ό,τι αφορά τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο διεξήχθησαν συνολικά 470 αυτοψίες. Τα 448 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχρηζαν αποζημίωσης, από τα οποία 281 κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, έξι δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες – υπόγεια.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός