Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Α/Σ Πειραιά



 

12/12/2018

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σας εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία που επικρατεί, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους του Α/Σ στην κίνηση, με την απαράδεκτη κατάσταση που αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.


Η αντεργατική πολιτική, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, έχει επιφέρει την πλήρη απαξίωση σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών.

Όσων αφορά τον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στα όρια της επικινδυνότητας για την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Χαρακτηριστικά είναι μόνο τα ακόλουθα, ελάχιστα παραδείγματα: Οι καντίνες/χώροι ανάπαυσης των οδηγών είναι ερημωμένες, βρώμικες, χωρίς συντήρηση στις οποίες σιχαίνεται κανείς ακόμα και να μπει.

Σας αναφέρουμε για παράδειγμα την καντίνα στην αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής 856 που είναι βρώμικη, με μια λάμπα μόνο να λειτουργεί, τις κατσαρίδες να κόβουν βόλτες και το air condition να είναι μήνες τώρα χαλασμένο.

Η καντίνα στην αφετηρία στην ακτή Ξαβερίου των γραμμών Α1/Β1 είναι σε άθλια κατάσταση.

Στην αφετηρία των γραμμών 832/833 η τουαλέτα και η υποτιθέμενη καντίνα βρίσκεται σε απόσταση 60μ από την αφετηρία. Λέμε υποτιθέμενη διότι αντί για καντίνα, υπάρχει ένα παλιό κουβούκλιο σταθμαρχείου χωρίς θέρμανση και ψύξη, με έναν ψύκτη χωρίς τα απαραίτητα φίλτρα και στο οποίο χωράει μόνο ένας εργαζόμενος την κάθε φορά.

Στην αφετηρία της γραμμής 829 οι οδηγοί ψάχνουν να βρούν σε ποιο σημείο ακριβώς είναι τουαλέτα. Εκτός από την τουαλέτα στην αφετηρία της Νεάπολης, οι υπόλοιπες δεν έχουν φωτισμό. Αυτή η κατάσταση είναι γενικευμένη σε όλες τις αφετηρίες.

Η καθαριότητα στις τουαλέτες δεν είναι επαρκής αφού πολλές ώρες την ημέρα είναι βρώμικες, με έντονη δυσοσμία και οι καντίνες – χώροι ανάπαυσης των εργαζομένων είναι σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας.

Αυτή είναι ακόμα μια επιβεβαίωση της θέσης μας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής πολιτικής επιλογής διαχρονικά, των αστικών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, οι οποίοι είναι ακόμα σε ισχύ, οι αστικές κυβερνήσεις απαξίωσαν πλήρως τις κρατικές δομές και υπηρεσίες ώστε να υπάρχουν ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που κατευθύνονται ως προνόμια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας.

Απαιτούμε άμεσα τον τακτικό και επαρκή καθαρισμό, συντήρηση και αντικατάσταση τουαλετών και χώρων ανάπαυσης των εργαζομένων, όπου αυτή επιβάλλεται.

Απαιτούμε άμεσα την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Στο πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμιά χρονοτριβή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ του Π.Α.ΜΕ.
Α/Σ ΠΕΙΡΑΙΑ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός