Διαμαρτυρία σωματείων για τον τραγικό θάνατο των μεταναστών εργατών (ΦΩΤΟ)



Από τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Από τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας


Κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των βιομηχάνων», η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τον θάνατο τεσσάρων μεταναστών σε πτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής.

Οι τέσσερις εργαζόμενοι πακιστανικής καταγωγής εντοπίστηκαν νεκροί το μεσημέρι της Παρασκευής σε κτίριο της μονάδας, όπου δούλευαν και διέμεναν. Στις εγκαταστάσεις της πρώην επιχείρησης «Βοκτάς», που χρησιμοποιεί πλέον η εταιρεία συμφερόντων «Ζούρα» για την παραγωγή πουλερικών, δεν υπήρχε ζωικός πληθυσμός ενώ γίνονταν εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας για να τοποθετηθεί νέο κοπάδι πτηνών.

Οι εργαζόμενοι που διέμεναν εντός της μονάδας ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυτό είχε διακοπεί λόγω οφειλών. Στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πτηνοτροφικών θαλάμων βρήκαν τραγικό θάνατο όταν σημειώθηκε διαρροή υγραερίου.

Η συνάντηση στο υπουργείο
Στη συνάντηση που είχαν με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και στον κλάδο συνολικά.

Μάλιστα υπενθύμισαν πως στο υπουργείο και στις υπηρεσίες του έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις, έχουν κατατεθεί επανειλημμένα υπομνήματα και αιτήματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Καυτηρίασαν το γεγονός ότι στην ατζέντα των υπουργών βρίσκονται τα μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, τη ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση στις Συμβάσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες, κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία τους εκμεταλλεύεται ως φθηνότερα εργατικά χέρια, βάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες να δουλεύουν ακόμα και για δέκα ευρώ μεροκάματο.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο Κορωπί έγιναν οι τελετές αποχαιρετισμού, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός