Η «Όμορφη πόλη» μέχρι τέλος Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής



Όμορφη πολη… Δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες, δεν είναι καν πόλη… Είναι το κλάμα του μωρού… Το θάρρος να λες κατάματα την αλήθεια… Η γεύση του ψωμιού, η γλύκα του κρασιού… Είναι το ευχαριστώ στα μάτια εκείνου που τον τράβηξες λίγο πιο ψηλά… Είναι καθετί που κάνει ένδοξη την αναμονή σου λίγο πριν το έξοδος στο φως… Μην την ψάξεις στο χάρτη είναι δίπλα σου. Είναι μέσα σου. Είναι ο άνθρωπος. Είναι οι φωνές μας…

Με αυτά τα λόγια από τους ηθοποιούς ξεκίνησε η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη που έκανε πρεμιέρα σήμερα Παρασκευή 17 Γενάρη στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής.

 

Με άξονα γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παράσταση του Μεγάρου, κείμενα του Μίκη για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο, τη Ρωμιοσύνη («Αποχαιρετισμοί», «Μικροί Νάρκισοι», «Εγώ κι Εκείνη», «Πέντε στρατιώτες», «Από το τραγούδι του νεκρού αδερφού», «Αρχιπέλαγος», «Ελεγεία για τον Αγαμέμνονα Δάνη») δέθηκαν με αγαπημένα τραγούδια του Μίκη που έχουν μεγαλώσει και τραγουδηθεί από πολλές γενιές. «Όμορφη πόλη», «Φαίδρα», «Καημός», «Ραντάρ», «Το τρένο φεύγει στις 8», «Δραπετσώνα», «Βράχο – βράχο», «Της ξενιτιάς», «Ένα δειλινό», «Κόκκινο τριαντάφυλλο» και πολλά άλλα. Ξεχωριστό κομμάτι του έργου ήταν αφιερωμένο στο «Άξιον Εστί».

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη πόλη» πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Παρκ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κείμενα του Μποστ και Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Ακου Δασκαλόπουλου τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Σ’ αυτήν εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα ηθοποιών και τραγουδιστών, όπως οι αδελφές Καλουτά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου, ο Ανδρέας Ντούζος, η Ταϋγέτη, η Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Στην πορεία συμμετείχε και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τη Μαρινέλα. Η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη, ενώ η παράσταση συνδέθηκε και με μια περιπέτεια της υγείας του Μίκη, στον οποίο επιτράπηκε να δει και να διευθύνει ένα μέρος μόνο της τελευταίας παράστασης.

Συντελεστές:

Μουσική και ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης. Σύνθεση έργου – σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης. Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος. Χορογραφία: Φώτης Νικολάου.

Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης. Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά. Στην πρεμιέρα τραγούδησε και η Γιώτα Νέγκα.

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Χορεύουν: Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός