Κάτω από τις συνεχείς πιέσεις οι ηθοποιοί θα πάρουν το βοήθημα ειδικού σκοπού



«Μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις, πιέσεις και αντιδράσεις των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετες κατηγορίες που εντάσσονται στο βοήθημα ειδικού σκοπού. Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, εντάσσεται και ο κλάδος των ηθοποιών», σημειώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και προσθέτει:

«Τα νέα μέτρα, εντάσσουν μέσα στους δικαιούχους όσους ηθοποιούς πήραν το εποχικό βοήθημα στο τέλος του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 αναγκαία ένσημα το 2018, δεν μπορούν να το λάβουν. Αντίστοιχα αποκλείονται και όσοι ηθοποιοί συγκέντρωσαν για το 2018 πάνω από 210 ένσημα.

Φυσικά, γνωρίζοντας την εδώ και χρόνια κατάσταση στο χώρο (ανασφάλιστες πρόβες, μικρότερη σεζόν, λιγότερες παραστάσεις κλπ.) αυτό σημαίνει ότι παρά τις νέες εξαγγελίες και πάλι το μεγαλύτερο και πιο αδύναμο κομμάτι του κλάδου παραμένει έξω από την ενίσχυση, χωρίς το δικαίωμα έστω και σε αυτή την πενιχρή στήριξη.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δίνουν απάντηση στο αίτημά μας για παροχή των 800 ευρώ και στους συναδέλφους που είχαν παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες, κάτι που στο χώρο μας συμβαίνει συχνά και το αντιμετωπίσαμε τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020».

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα νέα μέτρα δεν καλύπτουν το σύνολο του κλάδου, αποδεικνύουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τον αγώνα και τη στάση μας. Αποδεικνύεται πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Συνεχίζουμε παλεύοντας για την καθολική κάλυψη των αναγκών όλου του κλάδου».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός