Συνεχείς οι ρυθμίσεις σε βάρος των ναυτεργατών με ΠΝΠ και υπουργικές αποφάσεις



Διαδοχικές είναι οι αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι ΚΥΑ, σε βάρος των ναυτεργατών, με νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνουν:

«Στη νέα αντεργατική ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την 1/5/2020 παρατείνεται έως την 31 Μάη η εφαρμογή της χειμερινής σύνθεσης στα ακτοπλοϊκά με βάση τον ν.4150/2014 και με Υπουργική Απόφαση να διατηρηθεί για 6 μήνες, με αποτέλεσμα την ένταση της παρατεταμένης ανεργίας για εκατοντάδες ναυτεργάτες που δεν καλύπτονται ούτε από τα ψίχουλα της επιδότησης των 800 ευρώ.

Συνεχίζεται και σε αυτή την ΠΝΠ η μη κάλυψη των χιλιάδων ναυτεργατών από όλες τις κατηγορίες πλοίων, που δεν καλύπτονται από την επιδότηση, ενώ ακόμα και οι αλλαγές στις προϋποθέσεις στην καταβολή του επιδόματος πείνας της ανεργίας των 350 ευρώ, συνεχίζουν να μην καλύπτουν το σύνολο των ανέργων.

Ακόμα και η απαλλαγή του ενοικίου κατά 40% για τους ναυτεργάτες που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κάλυψή τους, παραπέμπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Η ανακοίνωση των 9 σωματείων, με επικεφαλής την ΠΕΠΕΝ, κάνοντας αναφορά για τις οργανικές συνθέσεις, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό για τους ναυτεργάτες, που τους διαβεβαίωναν ότι εισακούστηκαν στις συναντήσεις τους με τον υπουργό.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για την ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που επιδιώκουν εφοπλιστές – κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός