Δεκάδες καταγγελίες για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μέσα στα super markets



Αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από εργαζόμενους για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μέσα στα super markets και τον τρόπο που η εργοδοσία τα αντιμετωπίζει γίνεται ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σε επιστολή του στα υπουργεία Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και σε ΕΟΔΥ και ΚΕΠΕΚ επισημαίνει ότι «τα ένα – δυο κρούσματα ανά κατάστημα τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε καταστήματα που τις προηγούμενες εβδομάδες εντοπίζονταν μεμονωμένα κρούσματα τώρα έχουμε συρροή κρουσμάτων».

Σημειώνει ότι «οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο Σωματείο μας επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα super markets έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, αλλά και των καταναλωτών.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οχτώ μήνες τώρα μάταια προσπαθούμε να μάθουμε τι ακριβώς προβλέπεται σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για χώρους όπως είναι τα καταστήματα και οι αποθήκες των super markets, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά».

Ο Σύλλογος τονίζει πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους των super markets είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε λάβει ως απάντηση, ότι δηλαδή «δεν έχουμε σαφείς οδηγίες», ότι «δεν θεωρούνται στενές επαφές οι συνάδελφοι που εργάζονται δίπλα – δίπλα, στο ίδιο πόστο, γιατί φοράνε μάσκα» και άλλα τέτοια παρόμοια.

Η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα. «Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» είναι η απάντηση που λαμβάνουμε Σωματεία και εργαζόμενοι όταν ρωτάμε τι μέτρα πήραν, πόσα κρούσματα έχουμε, ποιος έκανε την ιχνηλάτηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα «νύχτα». Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο.

Πολλοί συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν μέσα σε αυτές τις υγειονομικές βόμβες. Σε περίπτωση κρουσμάτων και μέχρι να βγουν τα τεστ συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με σοβαρό κίνδυνο την ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός